• Lorem ipsum

Geef toe, rond de kerstperiode worden we allemaal een beetje nostalgisch. Kerst is het perfecte excuus om luidkeels mee te kwelen met Mariah Carey, zeemzoete kerstfilms te kijken en je foute kersttrui boven te halen. Nog zo een kersttraditie is veel eten en heerlijk tafelen met vrienden of familie. 

Is het dit jaar jouw beurt om de kersttraditie in ere te houden? Dan kan een mooi, gedekte tafel in typische Christmas vibe niet ontbreken. Vanuit deze Christmas spirit vertrekken we om onze nostalgische kersttafel te dekken in de traditionele  kerstkleuren: wit, groen en (oranje)rood.

We starten met een tafelkleed dat op het eerste zicht wat atypisch lijkt voor kerst, tot we verder beginnen te decoreren. Je hoeft dus niet persé voor de hand liggende tafelkleedjes met kerstmutsen of galopperende rendieren te gebruiken om een kerstsfeer te bekomen. Wij gingen voor het Niitty tafelkleed van Lapuan Kankurit, dat eigenlijk een Fins zomerlandschap afbeeldt, het oranje-rood patroon wordt later versterkt  door het gebruik van rode elementen op tafel.

Klassiek, wit servies

Op het Niitty tafelkleed komt het serene bone china servies van HK Living, dit zorgt voor de witte toets. Bij dit servies wordt een matte rand afgewisseld met een glanzende binnenkant, wat de borden en je feesttafel net dat tikkeltje extra cachet geven.

Zilver en wit gaan hand in hand, zeker rond de feestelijkste periode van het jaar. We vullen onze tafeldekking aan met het Rock bestek van Sambonet. Tip: Leg altijd het bestek van je eerste gerechtje aan de buitenkant en work your way in, het dessertlepeltje leg je aan de bovenzijde van je eetbord.

Retro glazen

Ben je ook zo onhandig als ik? Ik kan persoonlijk geen etentje organiseren zonder een glas te breken en nee, dit is niet enkel omdat ik wat tipsy word naarmate de avond vordert ;-). Luigi Bormioli weet dat ik hierin niet alleen ben en versterkt de stelen van zijn glazen met titanium. Dit gebeurt door middel van een nanotechnologisch proces.  Het titanium verhardt het glasoppervlak en verhoogt de weerstand van de stelen tegen breuk. Bovendien hebben ze heel toffe ontwerpen in huis die een vleugje retro toevoegen aan je tafeldekking. 

Kerst-kleurenpalet

Nu de essentials op tafel staan kan iedereen naar hartelust eten en drinken. De tafel mist natuurlijk wat aankleding om de gezelligheid van de kerstperiode te onderstrepen. Ons kerst-kleurenpalet gebruiken we hier vooral in de decoratie. We voegen een beetje Noël toe met het dennengroen Joëlle dienblad van Bloomingville, hierop plaatsen we de sneeuwwitte Agnez kommen. De kommen gebruiken we voor bijvoorbeeld sausjes of zeezout, maar kunnen evengoed gebruikt worden als theelichthouders.

Kerst draait eveneens rond behaaglijk licht creëren in de donkerste periode van het jaar, vergeet dus zeker je kaarsen niet. Valt het trouwens op dat we grote fan zijn van de Glass art kaarshouders? Deze kaarshouders bestaan in 3 verschillende groottes, wat zorgt voor een speelser effect en ze zijn bovendien geschikt voor gewone kaarsen en kolomkaarsen. We kiezen hier evident voor de kaarshouder in groen glas

All about the details

Het zijn de details die het hem doen! Ook bij het opdienen letten we op ons kleurenschema, de aperitief plaatsen we op tafel met de Mie schaal in een warme tint, die aanleunt bij de kleur van ons tafelkleed. Het brood wordt opgediend in de schattige, roodbruine ovenschaal van Emile Henry, die rust op de olijfkleurige onderzetter van OYOY. Zoals je ziet hoef je niet persé dennengroen en kerstmanrood te gebruiken om de Christmas spirit op te wekken.

Decoratief voegen we nog natuurelementen toe, ook dit past perfect in het kerstthema, denk maar aan je versierde dennenboom die thuis op een prominente plaats schittert. De takken hiervan gebruiken we om onze witte servetten even feestelijk te maken als de rest van de tafel,  de dennenappels verspreiden we dan weer nonchalant op de tafel.

Als kers op de taart plaatsen we een boeketje droogbloemen met sprekende, rode kleurtinten in een roodbruine vaas. Begint het ook al zo te kriebelen bij jou tot de feestdagen aanbreken? Ik kan alvast niet meer wachten! 

Nog meer inspiratie nodig voor je tafeldekking? Bekijk dan zeker onze andere inspiratieberichten over het onderwerp.

Shop the look? Ontdek alle spulletjes die we gebruikt hebben voor de aankleding van deze kersttafel.

Geschreven door Kim Roman op 9 november 2021