• Lorem ipsum

tafeldekking

It's the most wonderful time of the year! Behalve voor onze kledingmaat dan, want kerst, dat is ook veel eten!

Niets gezelliger natuurlijk dan samen met de familie rond een prachtig gedekte tafel te zitten om de laatste nieuwtjes uit te wisselen en te proeven van al het heerlijks dat op tafel verschijnt.

Mocht je vorig jaar je voetjes onder tafel schuiven bij je tante, dan is de kans groot dat het dit jaar jouw beurt is om de familie te ontvangen. En ja, dat is soms stressen, van jengelende kinderen die meteen al hun kerstcadeautjes willen opendoen tot je pot saus op het vuur die aanbrandt.

Tussen al dit gedoe vormt de eettafel de veilige haven, de plaats waar je alle lachende gezichten rond je ziet en echt kan genieten.

We dekten zelf een tafel in kerstthema en geven je alvast enkele tips mee hoe je jouw tafel kan omtoveren naar een insta worthy kersttafereel.

 

1. Tafellaken

Verwijder alle spulletjes die normaal gezien je eettafel sieren. Begin met een blanco canvas en laat je creativiteit erop los!

rhomb tafel

Of je nu kiest voor een donker, licht of traditioneel kleurenpalet, begin altijd met je tafellaken. Dit is de basis van heel je tafelsetting en al de rest wordt hierop afgestemd.

Als je kiest voor een kleurrijk tafelkleed, hou dan de rest van het servies en de decoratie sober, de tafel mag niet te druk lijken. Met een neutraal tafelkleed als basis kan je echter bijna alle kanten op, bovendien geeft dit een rustige, elegante indruk.

Wij zijn fan van het Blend tafelkleed van Ferm Living. De losse weefstructuur van linnen en katoen en de speciale weefstructuur die twee kleuren mengt geeft dit tafelkleed een warm en luxueus gevoel. Keer het tafelkleed om en creëer een volledig nieuwe look. Langs de ene kant overheerst de donkere kleur en langs de andere kant de lichte kleur.

We kleedden onze tafel aan met de donkere kant van het Blend tafelkleed in bourgogne. De zacht wijnrode kleur combineert perfect met verschillende kleuren en serviezen.

hoe een tafel dekken

Er wordt wel eens geknoeid bij zo'n uitgebreide maaltijd, servetten mogen dus zeker niet ontbreken. Kies voor stoffen servetten, deze hebben een luxueuzere uitstraling dan hun papieren broertjes, bovendien zijn deze ook duurzamer!

Gebruik indien mogelijk de matching servetten van je tafelkleed, hier kan je niets verkeerd mee doen. Creëer contrast tussen het tafelkleed en de servetten door middel van een servettenhouder, al dan niet zelfgemaakt. 

servetten feesttafel

 

2. Servies

Nu onze tafel in een nieuw kleedje gestopt is, kunnen we verder. 
Dankzij de rustige basis van ons tafelkleed kunnen we hier vrijuit kiezen. Neem een contrasterende kleur om je mooiste servies meer in het oog te laten springen. Wil je het wat rustiger? Kies dan een servies dat naadloos aansluit qua kleur met je tafellaken.


We matchen het servies met ons tafelkleed, het grijze eetbord uit de Bold & Basic serviesreeks van HK Living oogt rustig en elegant. Het zwarte dessertbord van de 70's reeks van HK Living rust hierboven op. Bestek is meestal zilverkleurig, maar we kozen voor goudkleurig bestek voor die extra feestelijke toets. Je hoeft helemaal niet met een gouden lepel in de mond geboren zijn, je kan ze gewoon bij ons kopen. Broste Copenhagen heeft in hun gamma schitterende bestekken in verschillende kleurtinten. Leg het bestek van je eerste maaltijd altijd aan de buitenkant and work your way in!

hoe je vork leggen volgens etiquette

Wanneer je nonkel voor de zoveelste keer het meest hilarische verhaal vertelt, dienen de gasten dit te kunnen doorspoelen met je beste wijn geserveerd in een feestelijk glas. Ja, voor je kersttafel mag je wel je beste glazen uit de kast halen. De feestelijke imperfect gold glazen van Libbey leken gemaakt voor onze kersttafel. Op elk glas in de SPKSY-collectie schittert een handbeschilderde gouden lijn, dit past subliem in het kleurenschema van onze setting.

feestelijke glazen

 

3. Decoratie

Nu de essentials aanwezig zijn kunnen we beginnen met het leukste gedeelte, het versieren van de kersttafel. Tijd om die Christmas spirit in je tafel te laten reflecteren.

Bereik die wow-factor door creatieve accessoires die niet enkel kerst, maar ook je persoonlijkheid reflecteren! Tijdens een prachtige herfstwandeling verzamelden we allerlei bladeren, noten en dennenappels voor een klein DIY projectje. We voegen ons eerste goudkleurige accent toe aan de tafel door de dennenappel goud te spuiten.

Het groen van de maretak staat in fris contrast met de dennenappel en geeft die typische kerst-touch aan de tafel. De Blend servetten vormen hier de perfecte backdrop voor onze DIY servetten'houders'.

 

tafeldecoratie kerst

Onze servetversiering staat in direct verband met ons middenstuk. We maakten een middenstuk in herfstthema, we hebben de natuurelementen in goud en wit gespoten. Op deze manier krijg je meteen een winterse feel met feestelijke sfeer.

tafeldecoratie

Dompel je kersttafel in de warme gloed van kaarslicht. De toevoeging van twee amberkleurige kristallen kaarshouders van HK Living breekt het geheel, experimenteer met verschillende hoogtes in je middenstuk om wat variatie en speelsheid te bekomen. Zorg ervoor dat je decoratie over de grote lijn onder ooghoogte komt, zo kunnen de gasten gemakkelijker een praatje slaan.

Het geheel mag niet te druk worden, hou dus zeker rekening met de grootte van je tafel en het aantal gasten die comfortabel moeten kunnen eten.

inspiratie feesttafel

Elementen uit de natuur in je tafel verwerken oogt niet enkel mooi, het brengt meteen wat extra gezelligheid met zich mee.
Durf! Hang bijvoorbeeld een maretak boven je eettafel, het roept meteen beelden van genegenheid en kerstfilms op. Bovendien frist de groene touch het geheel op!

maretak

Wat extra geluk nodig tijdens de drukke feestdagen? Plaats een lucky animal van Sika Design tussen je tafelopstelling. Verkrijgbaar in verschillende maten en een gegarandeerde conversation starter!

geluksbrengers

Ho Ho Hoeveel zin krijg je al niet in kerstavond bij het zien van deze transformatie? Vida design is er alvast klaar voor!

Psst, momenteel staat veel van onze kerstdecoratie aan halve prijs! 

Merry Christmas van het volledige vida team! 

Geschreven door Kim Roman op 5/12/18