• Lorem ipsum

Spirit vloerspiegel - Nordal

Wat is onmisbaar in iedere woning, even essentieel voor elk gezinslid en wordt elke dag gebruikt?
Een spiegel! We kunnen ons leven niet indenken zonder spiegels, het scheren zou plots een heel gevaarlijke aangelegenheid worden en je gezicht zou wel eens op Picasso durven lijken na het maquilleren.

De mens lijkt vanouds al een obsessie te hebben voor weerspiegelende oppervlakten. Wat begon met het kijken naar je reflectie in stil water, werd algauw door de Oude Egyptenaren verfijnd tot het maken van reflecterende materialen die je overal kon meenemen of plaatsen.

Maar spiegels zijn niet enkel praktisch als het gaat om ons eigen spiegelbeeld, ook je interieur kan je verfraaien, groter, dieper of lichter doen lijken met gebruik van dit reflecterend materiaal.
Want dit is wat een spiegel doet! Reflecteren.
Zorg er dus zeker voor dat hetgeen dat weerspiegeld wordt een streling voor het oog is.

Ontdek hierna in 4 tips onze do's en don'ts bij het plaatsen een spiegel in je interieur.

 

Tip 1: Reflecteer schoonheid

Niemand wil de rommelberging of een onafgewerkte muur zien, zorg er dus voor dat je je spiegel altijd zo plaatst dat het iets aangenaam reflecteert. Plaats deze bijvoorbeeld recht tegenover een kunstwerk om dit nog extra in de kijker te zetten of tegenover een groen plekje in je woning om zo de illusie van een home jungle te bereiken. Of wat dacht je ervan om de spiegel een mooie boom uit je tuin te laten reflecteren? Zo breng je onmiddellijk de natuur in huis.

Als je werkt met een accentmuur plaats je de spiegel er best tegenover om het full effect van de kleurmatch te onderstrepen. Plaats een spiegel niet in een kamer die al redelijk vol staat, de weerkaatsing zorgt er enkel voor dat het geheel nog drukker oogt.

 

Layers ronde spiegel eik - Ethnicraft

angui spiegel - AYTM

Arbo spiegel - Deknudt mirrors

Shift spiegel rond - Bolia
Shift spiegel staand - Bolia

links: circum spiegel - AYTM
rechts: angui spiegel - AYTM

Tip 2: Weerkaats licht

Je zag het misschien wel al in de films, oude tombes worden geopend en door middel van minutieus geplaatste spiegels en weerkaatsing van het zonlicht wordt de hele ruimte verlicht. De mens had al vlug door dat de spiegel ook een tool is om meer licht te genereren.

Een spiegel tegenover een raam plaatsen kan niet enkel een mooi beeld reflecteren, het weerkaatst eveneens licht. De weerspiegeling zorgt ervoor dat de lichtinval lijkt de verdubbelen, waardoor je ruimte lijkt te baden in het licht. Vooral in kleine ruimtes of plaatsen waar donkere kleuren heersen kan een spiegel voor die nodige verademing zorgen.

Enkel een skylight in je ruimte? Een spiegel die leunt tegen je wand of schuin geplaatst wordt kan ook dit licht opvangen en weerkaatsen.

links: spiegel bamboe naturel
rechts: wandspiegel met plank - Hübsch

staande spiegel messing - HK Living

Riva spiegel - Dutchbone

skagerak

Cutter spiegel - Skagerak

 

Tip 3: Vergroot de ruimte

Spiegels kunnen een optische illusie creëren, plaats ze op de correcte manier en je vergroot niet enkel je ruimte, maar je voegt evengoed hoogte en diepte toe.

Werken met donkere kleuren in je woning kunnen algauw een benauwd effect geven, een spiegel kan dit verhelpen. Hang of plaats de spiegel tegen de donkerste muur en laat een lichtere muur erin weerspiegelen, om zo het geheel te breken en diepte te scheppen.

Ook het daglicht laten reflecteren geeft je kamer de illusie dat ze lichter en ruimer is dan in werkelijkheid. Maar in ruimtes zonder ramen en natuurlijk daglicht is een spiegel evenzeer aangeraden, een donkere, kille hal krijgt er bijvoorbeeld wat diepte en dimensie door.

Smalle ruimtes in de woning zoals het toilet en de hal kunnen optisch verbreed worden dankzij toevoeging van een horizontaal gehangen spiegel. In andere woorden: werk in de breedte en creëer breedte!

Een full-size spiegel kan evengoed wonderen doen in bijvoorbeeld kleinere ruimtes zoals je badkamer of hal, een spiegel van vloer tot plafond geeft de optische illusie dat de kamer niet enkel groter maar ook hoger lijkt.

Luca frosted spiegel XL- Deknudt mirrors

messing wandspiegel - HK Living

grote ronde spiegel

Circum spiegel - AYTM

 

Tip 4: Voeg stijl toe 

We focussen ons op het esthetische  aspect van een spiegel, want een spiegel is niet enkel praktisch, het kan ook een echte statement piece worden in je woning. Een spiegel is dan ook een niet te onderschatten soort wall art die zowel op zichzelf schittert als tussen je andere muurdecoratie.
Spiegels met speciale vormen, originele omkadering of getint glas zijn dan ook helemaal hip!

Het is de uitgelezen kans om je individualiteit en je originaliteit te laten uitblinken in je interieur.
Kies voor een spiegel die je aanspreekt en een aanvulling is van je woonstijl, durf spelen met unieke plaatsing of verschillende groottes en vormen van spiegels naast elkaar.

Racquet spiegel - Bolia

Connect I spiegel - Deknudt mirrors

links: hathi spiegel - Bazar bizar
rechts: vintage raamspiegel - Dutchbone

spiegel gang

Square spiegel - Nordal

Kom langs in onze winkel en ontdek welke spiegel de mooiste aan de wand wordt!

 

Geschreven door Kim Roman op 2 september 2020
geüpdate op 1 juli 2021