• Lorem ipsum

oranje fauteuil

Wat?

Mijn man heeft er eentje die er best mag wezen, eentje van 300 m². Een gigantische ruimte voor hem alleen. 

Hoewel ik dien te vermelden dat de zoon des huizes van 9 er ook steeds meer zijn weg naartoe vindt en dat mijn man hem beetje per beetje inwijdt in de geheime activiteiten die er plaatsvinden. 

Manlief trekt er zich regelmatig in terug, in zijn atelier of 'mancave' zoals we een eigen ruimte voor de man op vandaag noemen. Alleen al de kuis houden in het steeds maar aanwassende gereedschap en de hiermee gepaard gaande rommel, vindt hij fantastisch en ontspannend.

Hij noemt het wel altijd 'werken', een betere beweegreden om zich er ongegeneerd terug te trekken op de ogenblikken dat hij daar zin in heeft, kun je nauwelijks bedenken. Ja, hij is best wel intelligent, mijn dierbare wederhelft. Als je bedenkt dat het zelfs de allereerste ruimte was die aangepakt werd in onze woning uit de jaren '50 die we enkele jaren terug aankochten en die helemaal gerenoveerd diende te worden.

Het helemaal begrijpen doe ik niet, maar ik laat hem er graag zijn ding doen, als dit hem gelukkig maakt.

En dat doet het, daar ben ik zeker van. De genoegdoening straalt van zijn gezicht als hij er een ochtend of namiddag bezig geweest is. Hij komt dan terug de woonkamer binnen en kondigt met trots aan wat hij gefabriceerd heeft. Ik vind het allemaal best en hoop stilletjes dat hij er zijn tijd zo nuttig zal besteden dat mijn negenjarige zoon binnen enkele mancavejaren uitgroeit tot een handige Harry.

 

Waarom?

Het blijkt dat mannen die een ruimte voor zichzelf hebben, een ruimte waar ze hun favoriete bezigheden of hobby kunnen uitoefenen, gelukkiger zijn. 

In de VS is hier onderzoek naar gedaan en daaruit blijkt dat een mancave therapeutisch werkt. Bij mannen die thuis tijd en ruimte hadden om in hun eentje met hun interesses bezig te zijn, lag het stressniveau gevoelig lager dan bij mannen die dat niet of minder hadden. Dit was onlangs te lezen in de Standaard.

Ik kan er wel inkomen dat een man nood heeft aan een ruimte waar hij zich kan afzonderen of samenkomen met andere mannen. Een ruimte waar moeder de vrouw geen zeggenschap in heeft en waar de man alles bepaalt. Tot de inrichting toe. Sommige mannen interesseert de inrichting van een ruimte geen ene moer, anderen zullen er een zaak van maken om hun mancave persoonlijk en naar eigen smaak in te richten.

 

Hoe?

Stoer, industrieel, leder, hout, bruin- en kaki-tinten, retro materialen, muziekinstrumenten, sportafbeeldingen, snookertafels, whiskyverzamelingen, .... het zijn termen die spontaan bij mij opkomen als ik aan een mancave denk. Ik sta al bijna te springen om er ene in te richten, helaas, ik ben een vrouw... 

En toch voel ik mij geroepen om hierna enkele suggesties te doen van leuke items die je helpen je mancave in te richten. Dit ten behoeve van de man die stiekem wel een beetje inspiratie kan gebruiken.

Ook is er op de webshop tijdelijk een banner met als titel Mancave. Deze banner leidt je naar artikelen die 'chill' staan in een stoere mancave.

 

1. Gerieflijke fauteuil of bank

Volledige ontspanning vraagt een fauteuil of zetel waarin je lekker kan wegzakken, alleen met je boek of je glas whisky of samen met je vrienden. De look bepaal je helemaal zelf!

Chesterfield

Chesterfield sofa Dutchbone

2. Stoere sfeer- of leeslamp

Hier slechts één tip: kies een lamp waarmee je een statement maakt!

leeslamp

Hurricane vloerlamp BePureHome

3. Behaaglijk tapijt of karakteristieke dierenhuid

Ook mannen hebben het graag gezellig en comfortabel: een zacht tapijt zodat je met blote voeten in je mancave kunt rondhuppelen of een koeienhuid van echt leder. De doordringende geur van leder blijven we associëren met mannelijke eigenschappen...

tapijt 

Motive tapijt BePureHome

4. Chille barkast 

Je biedt je vrienden graag een drankje aan uit je eigen barkast, niet? Een exemplaar met je eigen flessen en glazen, wat denk je?

barkast

Vino cabinet Dutchbone

5. Stijlvolle barstoelen

Een whisky of pint aan de toog op een barstoel in je eigen woning, klinkt niet slecht, nietwaar? Voornaamste zorg hier is dat ze stijlvol en comfortabel zijn.

 

Franky barstoel Dutchbone

6. Passende wanddecoratie

Foto's betreffende je passie, kaarten, affiches, ... of eender welke print die in de ruimte past, hier hang je wat je maar wil! 

Wandkaart jungle xxl hk living

Wandkaart jungle HK Living

En nu maar hopen dat de andere kant van mijn bed bij het lezen van mijn blogbericht (een verplicht nummer, iemand moet mijn schrijfsels nalezen op pijnlijke spelfouten) niet op nog ideeën komt, hij heeft er al één!

Tip: boek 'Mancave, het laatste toevluchtsoord van de man' van de Noor Björn Gabrielsen'.

Geschreven door Nancy Windels op 4 september 2017