• Lorem ipsum

Het is vrijdagavond. De dagdagelijkse taken zitten erop. Buiten vriest het dat het kraakt. De poes des huizes is zich aan het wassen voor de brandende houtkachel en neemt dan haar plaatsje in de sofa in. Onder een fleece dekentje leest een tiener een boek op de smartphone. De kleinste zit op een schapenvacht en is naarstig aan het puzzelen, vader helpt een beetje. Moeder en puber zijn naar een spannende misdaadserie op televisie aan het kijken met een warm dekentje tot onder de kin. Op de salontafel staan lekkere aperitiefhapjes en 2 glazen rode wijn.

Of:

Een frisse zomeravond, de tenten zijn opgeslagen, iedereen zit buiten rond het kampvuur, iemand speelt gitaar, een ander zingt, nog iemand anders valt in.

En nog ééntje:

Warm water vult het bad tot aan de rand. De subtiele geur van brandende geurkaarsjes vult de ruimte. Op de achtergrond speelt rustgevende muziek. Je voelt met je tenen of het water de juiste temperatuur heeft en glijdt dan je bad in. De weldadige warmte van het water omhelst je verkleumde lichaam.

Deze voorbeelden omschrijven alle drie hygge taferelen.

 

Wat is Hygge?

hygge

Hygge, het Deense concept om geluk te vinden in kleine dingen, is de hype van het moment. In Denemarken is het een van de belangrijkste uitdrukkingen van de Deense mentaliteit en volksaard. 

De Denen gaan er van uit dat het onmogelijk is om het begrip hygge te vertalen. De betekenis van het Nederlandse begrip gezelligheid komt dicht in de buurt.

Maar hygge is ook een mentale gemoedstoestand. Je kan de juiste atmosfeer voor hygge creëren met kaarslicht, een brandend haardvuur en wijn, maar er is geen hygge als je mindset er niet is of als de juiste interactie met je vrienden of familie er niet is.

 

Oorsprong

Het Deense woord hygge is in de negentiende eeuw geleend van het Noorse hygge, dat van oorsprong iets betekende als troosten. Het Noorse hygge komt van het Oudwestnoordse hyggja, dat 'denken, menen' of 'zich tevreden voelen' betekende. In modern Noors heeft het ongeveer dezelfde betekenis als in het Deens, maar in Noorwegen wordt hygge niet zo sterk gezien als uitdrukking van de volkscultuur als in Denemarken.

 

8 tips voor een hygge interieur

Ik woon hier graag!
Ik heb familie, vrienden!
Ik voel me hier thuis, kom alsjeblief en voel je hier thuis samen met mij!

Dit is de uitstraling die de Denen in hun huizen willen meegeven en deze is helemaal hygge. Het succes van het Scandinavisch design vindt zijn grondvesten op het hygge-idee.

Klinkt dit je als muziek in de oren? Volgende tips helpen je om je interieur helemaal hygge te maken!

 

1. Kaarsen

In geen enkel ander land worden er zoveel kaarsen gebrand als in de Scandinavische landen, waar de kracht en warme gloed van kaarslicht omarmd wordt. Geurkaarsen of gewone kaarsen transformeren de sobere Scandinavische interieurs tot een knisperende vlucht van de winterkou en een eenvoudige, brandende kaars wordt gezien als een fundamenteel onderdeel van een hygge moment.

hygge
Foto: geurkaarsen compagnie de Provence

 

2. Brandende kachel

Met familie of vrienden rond een brandende houtkachel zitten tijdens de koude Deense winters maakt deel uit van de Deense cultuur en zorgt voor vele hygge momenten.

Maar Hygge doorkruist alle seizoenen en in de zomer is het helemaal hygge om wilde bloemen te plukken en deze binnen in een mooie vaas te schikken.

kachel

 

3. Textuur

Als je denkt aan gezellige, warme interieurs, leidt onze geest ons onmiddellijk naar heerlijk zachte texturen. Denk aan grof gebreide kussens, wollen dekensschapenvachtjes en tapijten. Het toevoegen van textuur in je interieur behoort tot de trend van het moment.

hygge

Foto: plaids Klippan

4. Functionele verlichting

Je verlichting is helemaal hygge als:

  • je het eten op je bord (en je tafelgenoten) voldoende ziet dankzij de juist gedoseerde verlichting boven je eettafel  
  • de letters van het boek dat je aan lezen bent goed zichtbaar zijn dankzij het leeslampje bij je fauteuil
  • de zithoek gedempt verlicht is voor een gemoedelijke sfeer tijdens de aperitief met je vrienden

hygge

Zuiver: lazy sack fauteuil, magic tapijt, oak tray bijzettafel, tripod wood vloerlamp, Fad wandplank

 

5. Dierbare herinneringen

Bij Hygge gaat het erom een omgeving van geluk te creëren. Foto's van dierbaren, erfstukken, reissouvenirs, ... dragen hier zeker toe bij. Stop ze niet weg, maar geef ze een mooi plekje in huis.

 

6. Creëer je eigen spa

Maak je badkamer tot een ontspannings- en relaxatie oord. Investeer in kaarsen, fluffy badjassen, slimme opbergmogelijkheden en een geluidsinstallatie om je badrituelen zo ontspannen mogelijk te laten verlopen.

 

7. Houd het netjes en georganiseerd

Maak gebruik van slimme opbergmogelijkheden en houd regelmatig opruimsessies. Maak komaf met wat je niet mooi meer vindt of wat je niet meer nodig hebt, behoud wat je een goed gevoel geeft.

hygge

Trapeze reeks - Bolia.

 

8. Dek de tafel voor vrienden of familie

Hoewel je in je eentje prima van een hygge moment kan genieten, is hygge bovenal een sociale aangelegenheid.

Nodig je beste vrienden of familie uit voor een etentje en kook samen. Verhef het tafeldekken tot kunst en zorg ervoor dat je gasten zich helemaal welkom en op hun gemak voelen.

Of bak een taart en draag deze naar vrienden die een opkikker kunnen gebruiken, want ook dit is hygge.

snijplank terrazzo - HK Living
eetbord frost - HK Living
eetbord earth - HK Living
kyoto pastabord rustiek zwart - HK Living
Kyoto rustiek eetbord - HK Living
Kyoto bruin witte schaal - HK Living

Zino eetbord en kom - Gemeo
Lake-reeks - House Doctor

Terwijl het stressniveau overal in de wereld stijgt, houden de Denen vast aan rust en kalmte. Jaar na jaar staan ze op nummer 1 in de VN-lijst met gelukkigste landen ter wereld. Vanzelfsprekend zit hun systeem van sociale zekerheid hier voor iets tussen, maar meer en meer stemmen gaan op dat "hygge" er ook veel mee te maken heeft.

Let's hygge, zou ik zeggen! 

 

Geschreven door Nancy Windels op 12 juli 2017