• Lorem ipsum

Op een doordeweekse dag trok Roeselarenaar Olga, die binnenkort 84 wordt, haar stoute schoenen aan en stapte ze onze winkel binnen. Met een ietwat verlegen glimlach toverde ze prachtige, wollen kussenhoezen uit haar boodschappentas en begon ze ons haar verhaal te vertellen en wij...wij waren meteen verkocht!

Sinds kort had Olga haar oude hobby terug opgenomen; ze spint namelijk haar eigen wol zelf en weeft hiermee buitengewoon mooie kussenhoezen. Ze stapte vida design binnen in de hoop dat ze iemand gelukkig kon maken met haar ontwerpen. We luisterden naar haar verhaal en na dat we alle puntjes op de i’s hadden gezet werd het ‘Olga kussen’ geboren.

Van generatie op generatie

Olga leerde de ambacht van spinnen en weven op haar 14de van haar zus. Met haar nieuw aangeworven talent deed ze helaas niet veel, maar het bleef in haar vingers zitten. In de jaren ‘70 flakkerde de passie terug op en besloot Olga weeflessen te volgen in avondonderwijs op een traditioneel weefgetouw. Ze tekende ontwerpen uit, ging aan de slag met weven van sjaals, dekens, kussenhoezen en trok hiermee naar de kunstmarkten. Ze bleken een hit te zijn op de lokale ambachtsmarkten en samen met haar man deden ze dit vele jaren. Tegenwoordig leert Olga dit handwerk aan haar dochters én kleindochters zodat de ambacht nooit uitsterft.

Van schaap tot kussen

Het proces begint bij de schapenscheerder, de schapen worden geschoren en Olga kiest er de mooiste wol zelf uit. Echte wol, recht van het schaap zit altijd vol stof en aarde en kan je niet meteen gebruiken om te weven. De ‘vuile’ wol moet eerst gesponnen worden op een spinnenwiel (Doornroosje, anyone?). Dit proces heet ‘spinnen vanuit de vacht’.  Dit is een intensief proces, om genoeg bruikbare wol te verkrijgen om te weven heeft Olga 2 volledige namiddagen nodig.

Na dit monnikenwerk mag de gesponnen wol in bad, hij wordt grondig gewassen om zo alle resten van vuil en aarde te verwijderen en daarna kan het weven beginnen!

Schering en inslag

Weven is misschien wel één van de oudste ambachten in de wereld. Het weven zou minstens 10.000 jaar oud zijn, tegenwoordig wordt het weven hoofdzakelijk machinaal gedaan, gelukkig heb je nog enkelingen zoals Olga die deze kunst in leven houden. Om te weven moet je scheringdraden haaks plaatsen met inslagdraden, door de repetitieve beweging werd het bekende spreekwoord 'bij schering en inslag' in het leven geroepen om iets aan te duiden dat zich vaak herhaalde.

Bij een weefgetouw kunnen de draden van de schering per groep worden opgetild door een soort kam. Door in een bepaald patroon de scheringdraden op te tillen of te laten vallen, ontstaan welbepaalde ingeweven patronen.

Olga heeft zelf een weefgetouw bij haar thuis, na enkele uren met de hand weven heeft ze een volledig unieke kussenhoes gecreëerd.

Dit zijn precies de spulletjes waar vida design enthousiast over wordt; lokaal, ambachtelijk, milieuvriendelijk, natuurlijk en zo mooi! Ook onze klanten zijn fan van Olga en haar zelfgemaakte kussens, elke nieuwe lading vliegt zo de deur uit! 

De Olga kussens kun je spotten in onze winkel (als je vlug bent). En zie Olga aan het werk op haar spinnenwiel op zondag 25 oktober 2020 van 14.30 tot 18 uur.

Geschreven door Kim Roman op 2 juli 2020