• Lorem ipsum

hk living

 

Wat?

Er is een ware ribfluweel revival aan de hand! Maar wat voor stof is dit nu precies?
Corduroy of ribfluweel is een textiel met een uitgesproken patroon van ribbels in de lengterichting. Simpelweg de geribbelde versie van fluweel eigenlijk.
De stof ziet er een beetje uit alsof er verschillende koorden parallel naast elkaar werden gelegd en dan aan elkaar genaaid werden. Oorspronkelijk gemaakt uit katoen, maar kan evengoed afkomstig zijn van andere vezels.
Bovendien kan je kiezen tussen een brede of fijne ribbel, zoals je kan zien op onderstaande foto bestaan hier veel variaties in. Voor elk wat wils dus!

ribfluweel
credits foto: http://market-research-explore-report.blogspot.com/2018/02/world-corduroy-fabric-market-2018.html

 

Oorsprong

Ribfluweel is helemaal hot!

Maar dit was niet altijd het geval. Oorspronkelijk stond de stof bekend onder de naam 'Manchester'.
Manchester werd vooral gebruikt om werkkledij mee te vervaardigen, ribfluweel is namelijk niet enkel soepel en zacht, maar ook oersterk. Om deze reden werd de stof geassocieerd met het gewone werkvolk en sloeg dit niet aan bij de menigte.

In de jaren '70 werd deze stof omgedoopt naar 'corduroy' om het grote publiek aan te trekken en werd ze veelvuldig toegepast in de mode. Het werd meteen een dikke hit en de interieurwereld volgde.

'Gooi niets weg, want alles komt terug', zei mijn moeder altijd. En zoals vaak had ze gelijk! We grijpen terug naar de 'goede oude tijd' met veel retro spullen in het interieur, en ja ook 70's maakt zijn revival, niet enkel qua design, maar ook in aankleding. In tegenstelling tot de 'Manchester' tijden wordt ribfluweel gezien als een luxueuze stof, dankzij zijn rijke uitstraling.

De unieke ribstructuur maakt corduroy net iets specialer dan gewone fluweel. Indien je de structuur liever subtiel houdt, kies dan een donkere stof die op verfijnde wijze het verschil in reliëf naar voren brengt. Of kies voor een dunnere ribstructuur, dit wordt ook wel eens babyrib genoemd, het geribbeld patroon komt pas duidelijk als je dichterbij komt.

 

Toepassing

Sofa's & fauteuils

De Vint sofa van HK Living is er zo eentje. Verkrijgbaar in twee kleuren wordt deze sofa hoe dichter je komt, hoe mooier.

In een opvallende kleur echter komt de structuur van deze stof pas echt tot zijn recht! De Cosima van Bolia is hier een schitterend voorbeeld van. De curry gele stof krijgt een extra dimensie door het gebruik van ribfluweel.

Ribfluweel is ideaal voor een sofa dankzij zijn zachte look en feel, maar ook dankzij de kwaliteit, corduroy is namelijk de sterkere broer van fluweel.
Niet meteen budget voor een nieuwe sofa, maar toch helemaal gek op ribfluweel? Gelukkig bestaan er veel alternatieven om een vleugje corduroy toe te voegen aan je interieur.

Een poef in ribfluweel bijvoorbeeld kan net die extra 'oempf' in je woning brengen. Nordal bijvoorbeeld gebruikt een combinatie van franjes en luxueuze ribfluweel om een retro ogende opbergpoef te creëren.

roze poef

Een lounge chair of fauteuil is meestal de eyecatcher in huis, steek dit in een ribfluwelen jasje om de fauteuil echt in het oog te laten springen.

Zuiver sprong mee op de kar en bedacht een lounge chair met hocker in verschillende leuke kleuren, met de toepasselijke naam 'Ridge rib'.

ridge stoel

 

Stoelen

Enkel de eetkamerstoelen in ribfluweel brengt een zekere retro flair toe aan je woning, bovendien zit dit lekker zacht!

HK Living komt met een ribfluwelen model in fijn patroon op de markt in de kleuren crème en zwart. Je krijgt meteen een gevoel van luxe en warmte wanneer je deze stoel aan je eettafel plaatst.

retro stoel

Zuiver pakt het net iets anders aan en brengt die seventies vibe terug door combinatie van metalen buispoten en ribfluweel.
Mix en match de verschillende kleuren om tot een speelse en vrolijke eetplaats te komen.

Ook de barstoel is in verschillende leuke kleuren verkrijgbaar en hoeft niet noodzakelijk in de keuken staan, het fraai design staat overal in huis even mooi!

originele barstoel

barkruk

Accessoires

Nog altijd net iets te gewaagd voor je? Keuze tussen ribfluwelen accessoires genoeg!

Gooi enkele corduroy kussens van Ferm Living in je effen sofa om wat dimensie en contrast toe te voegen. Je sofa ziet er meteen een stukje stijlvoller uit.

Je zal tevens altijd weten wat de klok slaat met deze Karlsson klok in ribfluweel!

Je ziet het! Het is hoog tijd om wat ribfluweel aan je interieur toe te voegen

Nog vragen? Kom gerust eens langs bij ons in de winkel voor verder advies.

 

Geschreven door Kim Roman op 7/11/2018