• Lorem ipsum

1. Brown is back! 

Kleuren roepen emoties op, geel straalt vrolijkheid en positiviteit uit, rood is levendig maar onrustig, groen geeft je energie... Bruintinten daarentegen roepen gevoelens van rust en warmte op. Steeds meer mensen voelen de stress van het dagelijkse leven doorwegen, thuiskomen moet in 2020 synoniem staan met tot rust komen. We zien bruintinten in alle toonaarden...

Lichte bruintinten

Beige, crème, zand, kaneel, caramel,... beigetinten zijn enkele jaren verdrongen geweest door grijstinten, maar dit voorjaar zijn ze helemaal terug. Deze kleuren ademen rust en warmte uit en matchen met zowat elk kleur. Wat opvalt is het gebruik van ton-sur-ton en de opvallende afwezigheid van andere kleuren, de lichte bruinschakeringen worden dit voorjaar met elkaar gecombineerd. Een crème muur, met zandkleurig tapijt, eikenhouten of rotan meubeltjes en lichtbruine accessoires. Dit klinkt misschien een beetje saai, maar in realiteit bereik je hiermee een verademend zen-gevoel. Dit kadert volledig in de slow living trend; een trend die volledig draait om rust, gezelligheid en een stap achteruit van de dagelijkse drukte.

Donkerbruin

Het viel ons op van zodra we ons bevonden in de wandelgangen van zowel Maison&Objet als Imm Cologne, donkerbruin en donkere houtsoorten zijn weer helemaal in! Het 'blonde' hout zoals eik en bamboe waren een heel eind de go-to houtsoorten, maar gekoppeld aan de 80's revivaltrends zien we steeds vaker donkere meubels.

Hout zoals walnoot, teak en mangohout stralen warmte en gezelligheid uit. Donker hout kan zwaar en bombastisch lijken, maar correct gecombineerd bereik je een opvallend 'wauw-effect! 
Niet enkel bij hout zien we donkere bruinschakeringen verschijnen, ook in de accessoires vinden we veel terracotta en andere roodbruine tinten, alsook burned wood; een bruin dat zo donker is dat het bijna zwart lijkt.

2. Webbing wonders

We zagen het vorig jaar de kop opsteken, maar dit voorjaar verovert webbing onze huiskamers helemaal.

Webbing is eveneens een schitterende throwback trend uit de 80's. Het oubollig imago heeft webbing helemaal van zich af geschud. We zien het op een nieuwe manier geïntegreerd in jonge designs en gecombineerd met frisse kleuren. Of je nu gaat voor een hele webbing kast of een subtiel webbing krukje, het geweven riet is dé retro knipoog die je nodig hebt en bij vele interieurstijlen tot zijn recht komt.

3. More Outdoor

De lente komt er heel stilletjes aan, we kijken al halsreikend uit naar de eerste zonnestralen, waarin de Belg zich massaal naar buiten beweegt om te 'terrassen'.
Dit gebeurt minder en minder op café en de eigen tuin wordt steeds meer gezien als een oase van rust, dé plek om op je gemak een pintje te drinken. De typische witte plastic tuinstoelen maken plaats voor gezellige outdoor zithoeken en elegante tuinmeubels.

Een trend die de designlabels ook zagen aankomen, meer en meer interieurlabels komen naar buiten met een outdoor-collectie.

4. Earning your stripes

In het voorjaar van 2020 staan we op onze strepen! Strepen zijn al even een grote trend in de mode, maar dit was nog niet volledig doorgebroken tot in onze huiskamers, tot nu! Horizontaal, verticaal, diagonaal; het lijnenspel vind je terug in alle mogelijke patronen. We zien de designlabels vooral experimenteren met dikkere strepen, vaak in gewaagde kleuren. Dikke strepen zijn edgy, ze passen perfect in een modernere woning, dunne strepen zijn rustig en tijdloos, wat dan weer naadloos aansluit bij een Scandinavisch interieur. 

Strepen zie je in het voorjaar overal, van hele muren in streepjesbehang tot de kleinste, gestreepte accessoires. Vind je streepjesbehang net too much voor je woning? Een gestreept kussen is het perfecte begin om de streepjestrend te verwelkomen in je interieur.

5. Plastic is not fantastic

Met de opwarming van de aarde en het achteruitgaan van onze planeet wordt de mens steeds meer bewust van onze impact hierop. Duurzame of gerecycleerde producten worden dan ook steeds meer populair en de wegwerp-mentaliteit valt langzaamaan weg. Vida design heeft altijd een hart gehad voor mens en natuur en we zijn dan ook heel blij dat deze trend ieder jaar belangrijker lijkt te worden. Designlabels zetten volledig in op gerecycleerde stoffen uit bijvoorbeeld PET-flessen of nieuwe ecologische materialen zoalsolifantengras en zeewier.

Trends die vorig jaar de interieurwereld veroverden zoals geribbeld glas, ronde vormen, gezichten enzoverder zijn nog steeds sterk aanwezig.

Eén trend leek echter volledig uit de spotlight verdwenen, gedroogde bloemen waren opvallend afwezig op de voorjaarsbeurzen. Het lijkt erop dat dit een trend was die te vlug gepiekt heeft, je hoeft daarom je boeketje niet in de vuilbak te gooien, gedroogde bloemen zijn nog altijd de perfecte opvulling om een donker hoekje op te vrolijken.

geschreven op 29/01/20 door Kim Roman