• Lorem ipsum

oranje behangpapier

 

De zomer komt op zijn einde, de dagen worden korter en de lucht kleurt grijs. Nu de bloempjes terug aan hun winterslaap beginnen, verdwijnt er hiermee ook wat kleur op straat en blijven we over met een grauwe, betonnen urban jungle. Wat kleur en speelsheid in je interieur is dan ook een aangename verademing na een lange dag, starend uit je kantoorraampje naar de regenwolken.

In verre landen speelt men volop met felle kleuren en patronen, wat we hier soms niet durven. Gelukkig breekt de trend door naar ons bescheiden Belgenland en beginnen we kleur te omarmen en te appreciëren. De aanwezigheid van kleur heeft ook iets opwekkends, wat we wel kunnen gebruiken in de donkere wintermaanden.

Volgens het Color Trend Seminar wordt het mixen van culturele stijlen en kleur trend voor herfst en winter 2019-2020. Dit is niet verwonderlijk, we reizen breed en ver en komen in contact met het eten, de kunst en decoratie van verre landen. Dit vakantiegevoel behouden we graag, we koken exotischer om de heerlijke aroma's van de Marokkaanse keuken te herbeleven, we zetten onze meegebrachte souvenirs op de schoorsteenmantel en bekijken nostalgisch de foto's terug.

Deze stijl met ons interieur laten samenvloeien was de volgende onvermijdbare stap.

Vida design speelt maar al te graag in op deze trend, want we zijn helemaal gek op al deze snuisterijen uit verre landen. Gelukkig hebben we een overvloed aan leveranciers die passie en respect hebben voor uitheemse culturen en hun invloeden.

De lijst van landen waar we onze inspiratie halen is oneindig, maar we focussen ons vandaag op Afrikaanse,Zuid-Amerikaanse en Oosterse invloeden.

 

Afrikaans

Afrika is de uitgelezen influencer wie op zoek is naar een etnisch interieur. Met een uitgebreid dierenrijk, prachtig landschap en speelse mix van culturen verovert Afrika je hart.

De Afrikaanse stijl wordt gekarakteriseerd door een combinatie van natuurlijke materialen,felgekleurde stoffen, ingewikkelde patronen en donkere houtsoorten.

De natuur staat centraal, fauna en flora zijn dan ook een geliefde onderwerp binnen de Afrikaanse stijl.

Als inspiratie maakte we in onze eigen shop een Afrikaans hoekje, we combineerden hiervoor drie verschillende soorten Cole&Son behangpapier van de collectie Ardmore. De verschillende tinten groen staan in perfect contrast met het donkere hout van de meubels, terwijl het zandkleurig servies het geheel verzacht.

Don't forget the touch of gold!

inrichting

  1. Narina behangpapier/Ardmore – Cole&Son
  2. Senzo Spot behangpapier/Ardmore- Cole&Son
  3. Cameos behangpapier/Ardmore- Cole&Son
  4. Handgemaakte bamboe spiegel – HK Living
  5. Scuola stoel- Dutchbone
  6. Scuola tafel- Dutchbone
  7. Sol cabinet L – Dutchbone
  8. Torrance loungestoel – Dutchbone
  9. Bahir vaas – Dutchbone

 

Ook onze nieuwkomer Sika Design speelt graag met Afrikaanse invloeden. Dit zie je duidelijk in hun rieten manden, handgemaakt in Senegal volgens de traditionele manier van weven die generatie op generatie wordt doorgegeven. Gebruik onderstaande manden als wasmand of als decoratief stuk in je interieur om er een Afrikaanse toets aan te geven.

wasmand

Pom Amsterdam heeft eveneens inspiratie gezocht in het verre Afrika, neem maar een kijkje in de collectie kleurrijke kussens met exotische print.

 

Oosters

 

Verlang je naar rust en sereniteit wanneer je thuis komt? Dan is een Oosters interieur misschien wel iets voor jou. Oosterse invloeden reiken van China tot Japan, met hier en daar een Indische touch.

Vaak denkt men dat een Aziatisch interieur heel sober en neutraal is, echter speelt deze stroming graag met kleuren; roze, paars, rood en aardetinten staan hier in het middelpunt. Elk kleur heeft zijn betekenis, rood staat synoniem voor geluk, roze is een variant van en paars symboliseert liefde.

We zien ook vaak dezelfde materialen terug komen: papier, bamboe en jute zijn favorieten van onze Aziatische vrienden die een harmonieuze rust creëren dankzij het combineren van zoveel mogelijk natuurlijke materialen.

HK Living is helemaal mee met de Aziatische trend en bracht enkele pareltjes uit voor de herfst-wintercollectie geïnspireerd op deze stijl. Eenvoud, keramiek, kimono patronen en Aziatische kunst markeren hun nieuwe collectie.

Neem nu de authentieke stoffen lantaarns op de foto hieronder, deze worden handgemaakt diep in de bergen van Taiwan, waarna een lokale artiest ze beschildert. Ook de Kyoto-reeks is geïnspireerd op de traditionele Japanse theeceremonies. Deze theeceremonies dateren terug tot de 9de eeuw, maar zijn nog steeds relevant in de Japanse cultuur. Het Kyoto servies wordt gemaakt uit ruwe materialen en combineert verschillende aardetinten feilloos met elkaar.

kyoto servies

 

Bungalow, het jongste lid van onze merkenfamilie laat zich ook hevig inspireren door India. Al meer dan een decennium bevat hun collectie hand block printed stoffen.

Het startte allemaal met een fascinatie voor de wondermooie en gevarieerde 'block printed' patronen, die eigenares en ontwerpster Minna Hildebrandt ontdekte op haar eerste reis naar India. Het was liefde op het eerste zicht en Minna begon de oude technieken te bestuderen, die de moderne industrialisatie hadden overleefd dankzij enkele toegewijde ambachtslieden.

De schoonheid van 'block printing' is de imperfectie. De manier waarop je de omranding ziet van de gebruikte stempel en de variërende druk die de ambachtsman heeft uitgeoefend zijn net die imperfecties die leven geven aan het patroon. Het zijn deze karakteristieken die 'block printing' onderscheidt van de perfect geprinte machineversie.

hand block printing

 

Bungalow is hier niet alleen in, ook Dutchbone experimenteert graag met het hand block printen en bracht de 'Indian Block' reeks uit met typerende patronen en kleuren.

dutchbone

Dutchbone springt eveneens mee op de kar met een reeks bijzettafels die een eerbetoon vormen aan het verre Oosten. Neem bijvoorbeeld de Bast bijzettafel, hiervoor werkte Dutchbone samen met houtsnijders die wonen aan de rivieroever van de Dhundbar regio in India. De ambachtslieden snijden hier de houten stempels die worden gebruikt voor het hand block printing. Eén van deze ontwerpen werd door Dutchbone vertaald in een metalen tafelblad met koper of messing finish.

De tafel zelf is gemaakt uit massief Sheesham hout, ook over het hout werd nagedacht, want dit is een soort duurzaam Indonesisch hardhout.

 

Zuid-Amerikaans

 

'Mi casa es tu casa', deze warme, onthalende woorden reflecteren het karakter van de Zuid-Amerikanen. Deze warmte en gezelligheid vind je eveneens terug in hun interieur.

Latijns-Amerika is dé hotspot voor origineel en innovatief design. Ontwerpers grijpen voor inspiratie terug naar de diepgewortelde Zuid-Amerikaanse cultuur en geschiedenis. Milieubewustzijn en traditionele ambacht worden hoog in het vaandel gedragen. In combinatie met moderne technieken en materialen krijgen we unieke stukken te zien uit dit zuidelijk deel van de wereld. Kleur, print en unieke vormgeving zijn hier de sleutelwoorden.


Deze uniek vormgeving vinden we terug in de Chulucanas collectie van HK Living. Deze collectie werd genoemd naar het Peruviaanse stadje Chulucanas, een stad gerenommeerd om haar aardewerk. De typische zwarte of witte aardewerken voorwerpen dateren al van voor pre-Inca tijden. In andere woorden: dit stadje heeft genoeg tijd gehad om deze stiel te perfectioneren. Het keramiek wordt handgemaakt en in de oven gebrand, de zwarte kleur is geen glazuur, maar wordt verkregen door het aardewerk te roken tot deze zwart ziet.

Milieubewustzijn en respect voor traditionele ambachten vinden we terug in de manden uit maïsbladeren van Urban Nature Culture.

Enkel de maïsbladeren die natuurlijk op het veld achtergelaten zijn worden gebruikt om deze manden te vlechten via een eeuwenoud gebruik, overgenomen door de oorspronkelijke bewoners van Amerika.

Urban Nature Culture zoekt en vindt inspiratie tijdens de wereldreizen die de Nederlandse Marie Hermans maakt. Het merk speelt met kleuren en patronen eigen aan buitenlandse culturen, het resultaat is een vrolijke, eclectische én multiculturele collectie.

opbergmand

Op deze manieren houden we toch een beetje dat vakantiegevoel vast tot volgende zomer.

Bekijk ook onze categorie 'Keep Exploring' op onze website om al onze multicultureel geïnspireerde spulletjes te ontdekken.

 

Geschreven door Kim Roman op 27 augustus 2018