• Lorem ipsum

dutchbone

Tijd om kleur te bekennen of beter nog: leren kennen!

"Welke kleuren passen bij mijn huidig interieur en meubels?"

"Welke kleuren mag ik combineren?"

"Zal dit wel passen?"

 

We horen het vaak...veel mensen willen wel kleur integreren in hun woning, maar weten niet waar starten. Voor je er op los experimenteert met een verfborstel in de hand geef ik je wat kleuradvies mee om een geslaagd resultaat te bereiken met kleurencombinaties, zodat je zeker geen blauwtje loopt. ;-).

We zullen starten met de basis uit te leggen: de almachtige kleurencirkel! Daarna leggen we je 7 kleuren-en contrastcombinaties uit, telkens met duidelijke voorbeelden. Zo zal je op het einde van dit blogberichtje zelf fantastische kleurencombinaties kunnen maken! Laten we beginnen!

 

Kleurencirkel

We beginnen met de kleurencirkel, deze regenboogkleurige ring is dé tool om kleuren te leren kennen. Hier vallen we vaak op terug om zeker te weten dat kleuren bij elkaar zullen passen, je kan bijna niet missen!

kleurencirkel

credits: interieurdesigner.be

Je kunt alle kleuren die bestaan maken door de kleuren van deze cirkel met elkaar te mengen.

Zoals je kan merken ontbreken zwart en wit op deze kleurcirkel, dit komt omdat zwart en wit geen kleuren zijn.

Wit staat eigenlijk synoniem voor licht. Wit verkrijg je als je alle kleuren uit de cirkel met elkaar mengt.

Zwart is het ontbreken van licht en valt hier uit de boot.

Zowel wit als zwart valt met alle kleuren te combineren uit de kleurencirkel. Als je op safe wilt spelen kan je kleur toevoegen bij wittinten of zwarttinten. Wie wat avontuurlijker ingesteld is, kan proberen kleuren met kleuren te combineren.

We tonen je aan de hand van enkele leuke kleurcontrasten en kleurencombinaties op welke verschillende manieren je kleuren feilloos kan combineren. De contrasten kunnen elkaar ook overlappen, wanneer je enkele contrasten samen gebruikt kan dit tot een oogverblindend resultaat leiden.

Dit hoef je trouwens niet enkel op je interieur toe te passen, ook in de mode zijn deze contrasten altijd foolproof! 

 

1. Licht - donker contrast

Effect

De naam spreekt voor zich, om op deze manier kleuren te combineren plaats je een lichte kleur naast een donkere kleur. Het oog wordt meteen getrokken naar de lichte kleur, waardoor deze meer naar de voorgrond komt.

Je creëert als het ware een optische illusie, als je bijvoorbeeld een lichte vloer samenbrengt met donkere muren lijkt je plafond hoger, pas je dit omgekeerd toe, dan lijkt de kamer breder. Een handige oplossing voor kleine stadsappartementen en studentenkoten!

Het licht-donker effect creëert ook reliëf in een kamer, gebruik dit contrast in vierkante ruimtes om het vlakke wat te breken en een speels resultaat te bereiken.

Voorbeelden

Ook in de accessoires komt dit terug, plaats bijvoorbeeld donkere kussens in een lichte sofa voor een elegant, opvallend resultaat.

Een donkere muur naast een lichte zorgt ervoor dat de lichtste naar de voorgrond komt, dit is duidelijk te merken in onderstaande foto van Zuiver. Hier wordt vooral gespeeld met donkergrijs en lichtgrijs en een kleine touch of green om het geheel minder sober te maken. 

Wil je dus een decoratiestuk of meubel écht in de schijnwerper zetten, plaats deze dan tegen een donkere achtergrond. Je oog zal meteen getrokken worden naar de lichte kleur, doe zelf maar de test bij onderstaande foto's.

zuiver

 

Onderstaande foto toont dat een lichte zetel met donker kussen meteen een elegante, ingetogen indruk geeft aan je interieur. De kleur van de kussens wordt doorgetrokken naar de accessoires in de leefruimte om nog meer accent te leggen op dit contrast.

kleuradvies

 

De hal op onderstaande foto speelt op geniale wijze met het licht/donker contrast. Dit contrast komt terug op de muur, de vloer, de trap en als je goed kijkt, ook op de deur.

Een deur met brandglas is op zijn mooist wanneer deze donker geverfd wordt, het brandglas en de kleuren worden zo nog meer in de kijker gezet.

cole & son

 

2. Warm - koud contrast

Effect

Bij deze kleurencombinatie kiezen we om warme kleuren (rood tot geel) samen te brengen met koude kleuren (blauw tot paars). Ook hierdoor krijgen we een optische illusie waarbij de warme kleur naar de voorgrond komt.

Wens je een gezellige ruimte? Gebruik dan een overheersend warme kleur met enkele koude accenten.
We werken vooral met veel warme kleuren in een leefruimte, warme kleuren stralen namelijk gezelligheid uit, balanceer dit met wat koude tinten. Beiden moeten aanwezig zijn om tot een mooi resultaat te komen.

Indien je meer houdt van sobere, koude kleuren, gebruik dan een warme kleur die terugkomt in je accessoires om de kamer tot leven te brengen.

Koude kleuren worden eerder toegepast in een slaapkamer of werkruimte; plaatsen waar rust centraal staat. Dankzij een kleine toevoeging van warme kleuren maak je het geheel minder kil. Leg bijvoorbeeld een bedsprei in warm oranje neer als je slaapkamer in blauwtinten geverfd is.

Voorbeelden 

Onze vreemde eend in de bijt Pols Potten speelt heel graag met het warm-koud contrast in complementaire kleuren. Ze creëren op deze manier in het oog springende accessoires en settings.
Hoewel de blauwe Holy stoel op de voorgrond staat wordt ons oog meteen getrokken naar het contrasterende warme oranje. Samen vormt dit een aangenaam en verrassend geheel.

pols potten

Bovenstaande is natuurlijk een extreem voorbeeld. Je kunt veel subtieler te werk gaan, zoals Dutchbone dit deed op de foto hieronder.

De muur is lichtblauw geverfd, een kleur die terugkomt in het tapijt. Ook de warme roestkleur van het tapijt komt terug in de accessoires. Dit oogt niet enkel heel aangenaam, het creëert een gezellige indruk ondanks de koude kleuren gebruikt op de muur en vloer.

kleuren interieur

Cole&son toont met dit Archipelago behangpapier aan hoe de warme kleuren overheersen en naar de voorgrond komen, nochtans zijn alle rode markeringen op de achtergrond getekend.

kleuren muur

Behangpapier: Archipelago - Cole&Son

 

3. Complementaire kleuren

Effect

Hiervoor grijpen we terug naar onze kleurencirkel. Kleuren die tegenover elkaar staan in de kleurencirkel zijn complementair. Dit lijken misschien soms rare combinaties, maar correct uitgevoerd versterken deze kleuren elkaar.

Je hoeft hiervoor eigenlijk zelf de kleurencirkel niet te gebruiken, vertrouw op jezelf. Wanneer je lang naar een kleur kijkt en je sluit de ogen, dan roepen je hersens automatisch een bijpassend kleur op. Als je lang naar een rode vaas kijkt zal dit groen oproepen bijvoorbeeld, doe zelf maar de oefening!

Om het beste resultaat te verkrijgen gebruik je best veel van het ene kleur, en leg je kleine accenten met het andere kleur.

In de kleurcirkel staat rood staat tegenover groen, geel tegenover paars en blauw tegenover oranje. Roze past bijvoorbeeld ook perfect bij groen, want roze is in principe rood met veel wit.
Echter zul je merken dat roze minder aandacht trekt dan bijvoorbeeld rood, gezien dit kleur al sterk verzwakt is.

Voorbeelden

Hier zien we een voorbeeld van rood gebruikt met groen. De groene accenten van de IXXI worden doorgetrokken in de stoelen, terwijl het rood subtieler aan boord is gebracht door toevoeging van de pepers en bloemen.
Deze kleuren spatten er echt af in contrast met de strakke witte muren.

ixxi

Wanddecoratie: Cockatoo - IXXI

 

AYTM combineert donkergroen met lichtroze. Zoals je kan zien, in vergelijking met bovenstaande foto komen hier de kleuren al minder tot hun recht door de verzadiging van beide kleuren.

AYTM

 • Poef: Stilla- AYTM
 • Bedsprei: Sanati - AYTM

 

Deze geweldige knalgele Match sofa van Prostoria komt nog meer tot zijn recht dankzij de subtiele toevoeging van paarse kussens. Je aandacht wordt duidelijk meteen getrokken naar het kussen in de hoek. Ook ziet ons oog de omliggende grijze kussens in feite paarser dan ze zijn.

match sofa

Soms zegt een foto meer dan duizend woorden! Oranje en blauw zijn gemaakt voor elkaar. Werkelijk a match made in heaven!
Deze lichtoranje Flor stoel van Dutchbone tegenover het felle blauw van de muur is adembenemend! Zelf de simpele terracotta bloempotjes leven echt op dankzij hun complementaire achtergrond.

dutchbone

Eveneens van Dutchbone, maar in een subtielere setting. Zoals deze foto perfect aantoont is een klein beetje oranje tegenover het blauw al genoeg om de kamer op te fleuren.

kleuren combineren

 

4. Kleur-tegen-kleur contrast

Effect

Voor de durvers! Hiervoor plaats je twee felle kleuren naast elkaar, waardoor er een actie-reactie wordt teweeggebracht. Zwart naast wit kan eveneens een kleur-tegen-kleur contrast zijn!
Deze manier van kleuren combineren is ietsje riskanter, gebruik best complementaire kleuren om tot een mooi resultaat te komen. Begin subtiel met kussens of stoelen in opvallende kleuren, zo bereik je een speels effect.
Dit contrast vind je nogal vaak terug in werkruimtes, om de boel wat minder serieus te maken. Het wordt weinig toegepast in leefruimtes omdat dit vaak te overheersend is.
Je hoeft natuurlijk niet meteen je home office in twee felle kleuren gaan schilderen, je kan dit effect evengoed bereiken via accessoires.

Het grootste 'kleur tegen kleur contrast' ontstaat wanneer je met primaire kleuren werkt, namelijk rood, blauw en geel.

Voorbeelden

Enkele geslaagde voorbeelden van dit gedurfd kleurencontrast:

Cole&Son toont met deze mix van blauw en oranje perfect aan hoe twee felle kleuren elkaar kunnen versterken, waardoor ze echt knallen van de muur! Deze foto is een perfect voorbeeld van het overlappen van de verschillende contrasten. Niet enkel vind je kleurcontrast terug, maar ook complementaire kleuren en warm-koud contrast. 

behangen

- Behangpapier: Nautilus-Cole&Son

Cole&Son gebruikt ook hier geel- en blauwtinten op sublieme wijze. Ondanks deze kleuren niet tegenover elkaar staan in de kleurcirkel is dit toch een geslaagd behangpapier geworden.

behangpapier

Behangpapier: Miami - Cole&Son

 

IXXI vermeldt het zelf al, zowel in de kunstwereld, als in het interieur worden weinig felle kleuren gebruikt. Dit kan vlug overweldigend zijn en is moeilijk combineerbaar. Gelukkig is de artiest van deze IXXI, Bo Lundberg wel gek op felle kleuren, de kleuren springen je tegemoet vanuit zijn eenvoudige achtergrond.

ixxi

 • Wanddecoratie: IXXI - New York 82

 

5. Kwaliteitscontrast (ton sur ton)

Effect

Een kwaliteitscontrast ontstaat wanneer felle, heldere kleuren naast doffe, afgezwakte kleuren worden gezet. Dit wordt in de volksmond ook weleens ton sur ton genoemd.

Wanneer we werken met kwaliteitscontrast gebruiken we één dof kleur heel veel en leggen we een accent met hetzelfde kleur, voorbeeld een lichtgroene slaapkamer met donkergroene accenten.
Hiermee kan je weinig verkeerd doen want in principe leg je twee dezelfde kleuren naast elkaar, enkel in andere tinten.

Het meest heldere kleur springt er hierdoor uit, dit kan ook gebruikt worden om reliëf te creëren waar nodig. Lijkt dit allemaal te eentonig voor je? Werk dan met verschillende materialen om het contrast nog sterker te benadrukken.

Let op, dit kan vlug eentonig worden! Combineer dit met veilige wit-of zwart-tinten om het geheel wat minder saai te maken.

Voorbeelden

Ook dit is kwaliteitscontrast. Het rood speelt hier de hoofdrol als het heldere kleur, terwijl er accenten worden gelegd met het roze. Hier wordt dus gespeeld met hoeveelheden van éénzelfde kleur.

rood interieur

Verschillende tinten geel worden gebruikt bij deze tafeldekking van Bungalow. Dit geeft een ingetogen indruk, waarbij de felste kleurschakering opvalt.

tafeldekking

 • Tafelkleed: Saara Curry - Bungalow
 • Servet: Zen Curry- Bungalow

Bungalow kan kleuren jongleren als geen ander. Zie ook hieronder een voorbeeld van kwaliteitscontrast met rood-tinten.

paars dekbed

 • Gestreept kussen: Circus Blush - Bungalow
 • Barok kussen: Yoshi Blush- Bungalow
 • Donkerrode kussens: Linen Redwood

50 shades of grey!
WOOOD toont ons hoe je dit contrast op gesofisticeerde wijze kan toepassen. Grijstinten combineren vormt een klassiek geheel, enkele accessoires in een opvallend kleur brengt wat leven in de brouwerij.

 • Bureau: Dennis - WOOOD
 • Kast: Dennis - WOOOD

 

6. Kwantiteitscontrast

Effect:

De naam legt het al een beetje uit, als we werken met kwantiteitscontrast gebruiken we veel van een zekere kleur naast heel weinig van een ander kleur.
Bij kwantiteitscontrast hopen we dat dit samen een vloeiend geheel vormt, de ene kleur hoeft niet meer uit te springen dan de andere omdat deze meer gebruikt wordt.

Voorbeelden:

Eveneens van Pols Potten vinden we een geslaagd voorbeeld van kwantiteitscontrast met twee kleuren.
Het geel van de muur komt terug in de Holy stoelen en de kussen in de zetel, terwijl lichtroze fijntjes deze leefruimte aanvult.

- Stoel: Holly - Pols Potten

Wauw! Dit is hét voorbeeld van hoe je op schitterende wijze kwantiteitscontrast kan bereiken.
De leefruimte blijft in neutrale aardetinten terwijl de raamprofielen electric blue geverfd zijn, deze kleur komt nog éénmaal terug in de setting via het schilderij.

retro interieur

Sofa: Vint sofa - HK Living.
Schilderij: Sophie - HK Living
Spiegel: Oval Pink - HK Living
Rek: Stokkenkast - HK Living
Salontafel: Glazen bijzettafel - HK Living
Tapijt: Wollen berbertapijt - HK Living

Bloomingville combineert goud en gele accenten met een overwegend roze setting. Ze vullen elkaar perfect aan tot een harmonieus geheel.

roze interieur

 

7) Harmonieuze kleurencombinaties

Effect

Over harmonieus gesproken, we kunnen natuurlijk niet afsluiten zonder het te hebben over harmonieuze kleuren. Hoewel dit technisch gezien geen contrast is, wordt het wel vaak toegepast in interieurs.

Harmonieuze kleuren liggen naast elkaar in de kleurencirkel, ze zijn bijna familie van elkaar en passen daarom zeker samen. Het combineren van aan elkaar grenzende kleuren roept rust op en voelt aangenaam aan.

Om deze kleuren echter volledig tot hun recht te laten komen, koppel je ze best met neutrale kleuren. 

Zoals bij vele kleurencombinaties wordt er vaak gebruik gemaakt van een dominant kleur, voorbeeld rood en wordt er een klein beetje oranje gebruikt om het geheel te verrijken.

Voorbeelden

Zoals je kan zien hieronder liggen groen en blauw naast elkaar in de kleurencirkel en vormt dit ook een prettig geheel.

Het dominante kleur is hier blauw, terwijl er fijne accenten werden gelegd in groentinten. Het groen komt terug in het kussen, het tapijt, de planten en zelfs de kaars die op de salontafel staat. Dit alles in combinatie met neutrale grijstinten verzacht het geheel.

interieur inspiratie

Ook je tafel dekken in harmonieuze kleuren geeft een aangename, aantrekkelijke indruk. Urban Nature Culture mixt op geniale wijze blauw en groen in hun bamboe servies. Ook geel ligt naast groen in de kleurencirkel, dus de gele citroen is hier een fantastische aanvulling.

bamboe borden

Van boven naar onder

 • Mandala Indigo bamboe bord - Urban Nature Culture
 • Hawain Urchin - Urban Nature Culture
 • Marrocan bamboe bord en African labyrinth bamboe bord erbovenop - Urban Nature Culture
 • European Tile bamboe bord (⌀ 30 cm) en Mandala tweekleurig bamboe bord erbovenop - Urban Nature Culture
 • Hawain Allover Urchin - Urban Nature Culture
 • European Tile bamboe bord (⌀ 18 cm) en Mechico Sun bamboe bord erbovenop - Urban Nature Culture

 

HK Living weet hoe het moet! Het oker van de retro sofa komt subtiel terug in de wanddecoratie, het donkergroen hierin wordt gereflecteerd door de planten in de leefruimte.
Het oker kleur domineert maar leidt niet af, het plaatje klopt!

 

En nu aan de slag! Richt je huis in als een echte interieurstylist(e) en laat je vrienden groen zien van jaloezie.
Sorry, de woordspelingen kan ik niet laten liggen wanneer we spelen met kleur! :-)

Lijkt dit nog allemaal te ingewikkeld? Kom dan gerust langs in vida design voor kleur-en stijladvies.

Geschreven door Kim Roman op 4 oktober 2018