• Lorem ipsum

Het brutalisme, een architectuurstijl die de toon voerde van de jaren 50 tot de jaren 70, is terug.

 

Wat?

 

Aan de basis van het brutalisme lagen de Zwitserse architect Le Corbusier (met het Unité d'Habitation gebouw) en de Duits-Amerikaanse architect Ludwig Mies van der Rohe.

Kenmerkend voor deze stijl zijn blok-achtige, geometrische vormen en het gebruik van brute materialen als ruw beton en verweerd hout.

 

Brutalisme vandaag

 

Het is helemaal niet vreemd dat in een tijd waar 'eerlijk' en 'authentiek' sleutelwoorden zijn, het brutalisme terug in de belangstelling komt te staan.

In de wereld van het design en interieur duiken er veel robuuste vormen en ruwe afwerkingen en materialen op.

De sobere, witte Scandinavische interieurs maken plaats voor verweerd hout, gerecycleerd leder, gepatineerde metalen en diepe kleuren. Bruin en roest maken een comeback.

Dezelfde trend zie je in de mode: op straat zie je overal uitgerafelde jeans met gaten en tassen met franjes of rafels. En bruin en roest zit in de herfst- en wintercollectie van zowat ieder modemerk.

 

Ruw en ongepolijst verovert vida design

 

Muur in zichtbeton

Het pand waar we voor een jaar een pop-up store uitbaten, leent zich perfect om onze klanten met deze nieuwe trend te laten kennismaken. Een pracht van een ruwe, betonnen muur siert namelijk één van de muren. Het hoeft geen betoog dat we deze ruw gelaten hebben.

retro zetel

Hoe leuk en spannend was het om het pand te vullen! Het warme en sensuele okerkleurige fluweel van de retro sofa van HK Living kreeg de eer om als eerste de ruimte te vullen voor de betonnen muur. En het mag gezegd: hij contrasteert prachtig tegen het koude, grijze zichtbeton. Ook de XXL wandkaart van HK Living komt er volledig tot haar recht. Voor de sofa kwam een jute tapijt van HK Living en twee bijzettafels in messing en zwart ook alweer van HK Living. Op de achtergrond een metalen wandrek van Ferm Living in lichtgrijs.

Hmm, ik krijg plots een ideetje voor de kerstperiode en de betonnen muur...

 

Europaletten en OSB

In het pand was een OSB vloer aanwezig, deze hebben we opgeschuurd en voor de rest ongemoeid gelaten. Hij past immers perfect in het ruwe plaatje. Kostdrukkende europaletten (verweerde look!) waarop multiplex platen werden bevestigd, zorgen voor niveauverschillen. 

Bemerk de functionele vakkenkasten in zwart metaal van het Nederlandse Woood met ervoor de elegante Jean sofa van Zuiver.

 

Donker hout, verweerde materialen 

Volgend beeld uit de winkel schetst de nieuwe trend helemaal: donker hout, verweerde materialen, robuuste vormen, je ziet het allemaal in deze setting.

alagon tafel

De Alagon tafel van Dutchbone heeft een blad dat de natuurlijke lijnen van het donkere walnoothout volgt. Op de tafel een vaasje met geërodeerde finish van HK Living. Aan de muur wandrekjes in zwart gelakt metaal van WOOOD en boven de tafel een stoere, ijzeren hanglamp in draadstructuur van Dutchbone.

 

Roest en bruin

Het bruin en roest uit de jaren zeventig zijn terug. Hierna een detailfoto van een stukje zelfgemaakte lambrisering in het kleur rust lover van Boss Paints, een zachte, roestbruine tint. Het is niet zo moeilijk om deze kleurtinten te combineren: groen, zand, zwart, bessenkleuren en grijs doen het allemaal goed in combinatie met roestkleuren.

Op de lambrisering twee fotolijsten in hoorn en een ornament met schelpen van HK Living.

 

Hard tegen zacht 

Tussen al die ruwheid mag ook wat verfijning en zachtheid. Een zachtblauwe muur als achtergrond voor dit barkastje in zwart gietijzer en verweerd hout bijvoorbeeld. Of het zachte fluweel als contrast bij de betonnen muur op vorige foto.

 

Kom de nieuwe sfeer ontdekken in de winkel! 

Tip: boek BRUT - ruwe interieurs en ruige makers van Irene Schampaert en Iris De Feijter (in de winkel ligt een inkijkexemplaar).

Geschreven door Nancy Windels op 8 november 2017