• Lorem ipsum

We leven in een tijd waar we nood hebben aan vindingrijkheid en verbeeldingskracht. Het is dit soort creatieve inspiratie die eigen is aan het kleur Ultra violet, een paars met blauwe basis die ons bewustzijn naar een hoger niveau voert. Van het verkennen van nieuwe technologieën tot de mysteries van de kosmos, van artistieke expressie tot spirituele reflexie. Ultra violet verlicht de weg die voor ons ligt.

Aldus Leatrice Eiseman, directeur van Pantone.

We worden steeds meer gefascineerd door kleur en erkennen de capaciteiten van kleur om betekenissen en boodschappen over te brengen. Ontwerpers en merken moeten zich hierdoor gesterkt voelen om kleur te gebruiken om te inspireren en te beïnvloeden. De verkiezing van 'Het Kleur van het Jaar' is hét ogenblik van het jaar waarop de strategische koers wordt uitgezet voor de wereld van trends en design.

Eind 2017 verkoos het kleureninstituut Pantone het kleur Ultra Violet tot kleur van het jaar 2018.

1. Welke sfeer roept Ultra Violet op?

 

Grenzen verleggen

Feit is: Ultra violet intrigeert. Het kleur doet denken aan de uitgestrektheid en oneindigheid van de nachtelijke hemel en staat hiermee symbool voor alle mogelijkheden en opportuniteiten die voor ons liggen en die ons inspireren om een wereld na te streven die verder ligt dan onze eigen wereld.

Ultra violet symboliseert het verleggen van grenzen en non-conformiteit (denk aan Prince!) en spoort individuen aan om hun eigen stempel op de wereld te zetten.

 

Geestverruimend

Historisch gezien wordt Ultra Violet gezien in een mystiek en spiritueel daglicht. Het kleur wordt regelmatig gebruikt voor ruimtes waar mindfullness en andere praktijken plaatsvinden die een ontsnapping bieden aan het helse ritme van onze over-gestimuleerde wereld .

Het gebruik van violet in meditatieruimtes en andere vergaderplaatsen wakkert de energie binnen de groep aan en inspireert tot verbondenheid. Violet is geestverruimend en neemt je mee op innerlijke reizen.

 

In welke ruimtes in je woning gebruik je Ultra Violet?

 

In de badkamer

Met ultraviolet roep je een inspirerende, doch rustgevende sfeer op. Het is een kleur die ontspant en de creativiteit stimuleert. Ideaal om het gevoel van wellness of een zen-sfeer op te roepen in een badkamer. 

paarse handdoeken

 

In de slaapkamer

Ook voor de slaapkamer is Ultra Violet een ideaal kleur. De blauwe basis in het Ultra violet zorgt voor rust en ontspanning.

Voor een barok en verleidelijk resultaat in de slaapkamer combineer je paarse muren met accessoires in tinten als aubergine, taupe, goud of koper.

kleur combineren met paars

Een romantische sfeer creëer je met een combinatie van hout, lila, taupe en zacht paars. 

paars dekbedovertrek

 

In de woonkamer

In de woonkamer is ultraviolet geen evidente kleur. Het kleur valt op, let dus op dat je niet overdrijft. Laat dit je echter niet weerhouden om het kleur toe te passen.

Een sofa in ultraviolet fluweel bijvoorbeeld bezorgt je woonkamer een weelderige look. Combineer met warm hout en metallics als goud en koper en zie hoe warm en uitnodigend het resultaat oogt.

Madison sofa - Bolia

Een schapenvacht, kussens of een plaid in ultraviolet zal het goed doen bij een olijf- of donkergroene sofa. Experimenteer, zou ik zeggen!

 

Hoe combineer je ultra violet?

 

Met volgende kleuren

 • Grijs verhoogt de intensiteit van ultraviolet
 • Zilvergrijs laat ultraviolet schitteren
 • Lichtblauw is een luchtige tegenhanger
 • Wit versterkt de rust van ultraviolet
 • Groen verfrist ultraviolet
 • Oranje en paars zijn complementaire kleuren; paars roept met andere woorden oranje op; een klein beetje oranje in combinatie met paars oogt bijzonder harmonieus
 • Bruin in combinatie met ultraviolet oogt uitnodigend en warm

paarse fauteuil

paarse handdoeken

paarse kast

paarse sofa

 

Met hout

Ook de combinatie van violet met hout is zeer geslaagd. Warme houttinten laten de rode tinten in het paars spreken.

paars en hout

Met goud

Een 'gouden' combinatie, meer zeggen we hier niet over :). Volgende beelden spreken voor zich.

 

Met rijkelijke stoffen als zijde en fluweel

Ultra violet is een theatrale kleur die de weeldigere look van stoffen als fluweel en zijde versterkt. Met donkergroene of rode accenten creëer je een rijke look in huis.

paarse bank

 

Ultra Violet in vida design

 

 1. London badhanddoek - Aquanova
 2. badmat-Aquanova (kleur 84 mauve)
 3. keukenhanddoek - Ferm Living
 4. Salon kussen - Ferm Living
 5. Schapenvacht - Auskin (kleur plum)
 6. Kunstframe porseleinen cirkel - HK Living
 7. Salon kussen - Ferm Living
 8. Salon kussen - Ferm Living
 9. Roestkleurige Match sofa-Prostoria met lila kussens (stof Mainline Flax)

Geschreven door Nancy Windels op 11 december 2017