• Lorem ipsum

Wat is de Boho stijl eigenlijk?

De term boho is afgeleid van Bohémien. In de oorspronkelijke betekenis is een Bohémien een inwoner van Bohemen, het westelijke deel van Tsjechië. Omdat in Frankrijk aanwezige Roma zigeuners beweerden uit Bohemen afkomstig te zijn, werd bohemien in Frankrijk een naam voor de Roma zigeuners. 

In de negentiende eeuw ontstond in bepaalde stedelijke kringen - bohème kringen - een levenshouding die het onbezorgde leven van de zigeuners imiteerde. De aanhangers noemden zichzelf bohémien. Een bohémien wil onafhankelijk zijn, vrij en los van maatschappelijke conventies. In het Engels vertaalde zich dit door bohemian. 

De laatste jaren is deze trend weer helemaal hip en hoor je namen circuleren als bohemian, boho, boho chic en Ibiza. De stijl is dezelfde, hier en daar zijn er nuanceverschillen.

Hoe breng je deze vrije, onafhankelijke stijl in je tuin? We geven je 6 tips waarmee je onmiddellijk aan de slag kunt! 

We haalden onze foto-inspiratie zo goed als volledig bij ons merk Bloomingville, die prachtige boho sferen samenstelt.

1. Bamboe en rotan

Een bohémien heeft er reizen naar het Verre Oosten op zitten. Tuinmeubels in natuurlijke materialen als bamboe en rotan horen absoluut thuis in een boho tuin.

2. Veel accessoires en souvenirs 

Een bohémien houdt niet vast aan een bepaalde plaats. Dit vertaalt zich in vele accessoires en souvenirs meegebracht van al deze reizen. Bloempotten, vazen, manden, tapijtjes, schelpen, kralen, kussens, plaids, .... Deze krijgen allemaal een plaats in de tuin of op je terras.

 

3. Mix en match van kleuren

Een bohémien kleurt niet binnen de lijntjes. Kleuren en materialen hoeven niet te matchen en mogen gerust clashen. Gooi alles maar bij elkaar en zie dat het resultaat best wel meevalt. Dat het veel beter meevalt dan verwacht zelfs. Dat het eigenlijk mooi is. 

 

4. Een hangmat

Een bohémien heeft zijn bed overal mee: een hangmat hoort zeker thuis in een boho tuin! in onze hedendaagse stadstuinen is een hangstoel ook très (boho-) chic. Tapijtje eronder, krukje ernaast voor het drankje, plantje in de buurt, ... Voel je het komen?

5. Windlichten en lampjes

Een bohémien leeft buiten tot 's avonds laat en heeft geen vaste verlichting. Windlichten en lichtslingers kun je overal meenemen en gemakkelijk een nieuw plaatsje geven.

 

6. Franjes en zwier

Zwierig is een term die we associëren met de vrije, onafhankelijke geest van een bohémien. Bohémiens zijn sierlijk, gracieus en flamboyant. In de wereld van het wonen vertaalt deze zwierigheid zich in extra versierselen als franjes en sierlijke patronen in kussens, plaids, tapijten en hangmatten en flamobyante kleuren.

Ibiza stijl

Wit - weinig kleuraccenten

De laatste jaren zien we meer en meer de term Ibiza stijl opduiken. De Ibiza stijl is een variante van de boho stijl, waarbij wit de hoofdtoon vormt. Het wit wordt aangevuld met rustige natuurtonen uit natuurlijke materialen als hout, bamboe, riet en rotan. Er kunnen nog accentkleuren worden toegevoegd, maar bij de Ibiza stijl wordt er minder rijkelijk met kleur gestrooid als bij de oorspronkelijke boho stijl.

Waar zitten de verschillen?

  • ibiza stijl heeft wit als hoofdtoon
  • minder kleuraccenten

Wat hebben beide stijlen gemeenschappelijk?

  • het gevoel van vrijheid, rust en onafhankelijkheid
  • de natuurlijke materialen bamboe, rotan en riet
  • het absolute vakantiegevoel

De hang naar vrijheid en onafhankelijkheid, we kunnen er ons allemaal wel in vinden. Het verrast ons dan ook helemaal niet dat de boho of ibiza stijl zo'n aanhang kent.

Volgende sfeerfoto toont ons de bamboe meubels van Bazar Bizar en is een mooi voorbeeld van de Ibiza stijl.

 

Geschreven door Nancy op 13 mei 2022