• Lorem ipsum

hanglampen

Stel:

Je hebt slechts één lichtpunt boven je eettafel, salon, keukenwerkblad, ... maar je zou zo graag meerdere hanglampen hangen. De leidingen verplaatsen zie je echt niet zitten, want vorig jaar heb je pas geschilderd.

 

Of:

Je lichtpunt zit helemaal niet waar het hoort, eigenlijk zou het een meter meer naar links en wat meer naar voor moeten geplaatst worden om gecentreerd boven de tafel/salontafel, ... te zitten.

Laat je door deze kleine probleempjes niet tegenhouden, er bestaan tal van oplossingen om je verlichtingswensen zonder grote ingrepen te realiseren!

We stellen je hierbij graag een vijftal creatieve en stijlvolle oplossingen voor:

 

1. Plafondkap met één grote uitgang

 

 

plafondkapje Zangra

 

creatief met lichtpunten

creatief met lichtpunten

Er zijn diverse plafondkapjes op de markt (in kunststof, metaal, porselein, ...) met meerdere uitgangen waardoor je de mogelijkheid hebt om meerdere hanglampen te hangen. Hang een haakje in het plafond waar je wenst dat de hanglamp naar beneden komt en leid de kabel via het haakje naar beneden. 

Een haakje biedt ook een oplossing als het aftakpunt op de verkeerde plaats zit. Hang het haakje dan exact boven de plaats waar je hanglamp wil hebben.

 

Sommige plafondkapjes (vooral bij de Deense merken) hebben ook een zijuitgang, hierdoor kun je de armatuur plaatsen op de locatie die het beste uitkomt, de aansluiting gebeurt dan met een zichtbare kabel tegen het plafond. Je hebt dan wel een extra plafondkapje nodig.

 

2. Plafondkap met meerdere uitgangen

 

Deze oplossing is heel mooi boven ronde of vierkante eettafels. Haakjes zijn niet nodig, het plafondkapje bevat gaatjes die op regelmatige wijze verdeeld zijn over het kapje, waardoor de kabels naar beneden hangen. Hierna een foto van een kunststof plafondkap van NUD-collection.  Er zijn ook versies in gelakt metaal beschikbaar. Knip de kabels af op de gewenste lengte.

creatief met lichtpunten

Plafondkapje meerder uitgangen Nud Collection

 

3. Railsysteem

 

Ook een railsysteem kan een mooie oplossing zijn. Vooral als je de lampen graag allemaal op een rij hebt, is een rail een goed idee.  Dit geeft als bijkomend voordeel dat je de afstand tussen de lampen op deze rij kan aanpassen zonder grote ingrepen of blijvende schade aan het plafond.

creatief met lichtpunten

 

4. Stopcontactverbinding

 

Heb je geen aftakpunt in het plafond, dan is een stopcontact een oplossing. Sluit een stekker aan op de kabel (in de plaats van het plafondkapje) en stop de stekker in het stopcontact. Leid de kabel naar een haakje, een knoop, een ring of een eigen creatie, wind de kabel eromheen en laat de hanglamp maar hangen!  Eventueel kun je er een schakelaar tussen plaatsen, dan moet je niet telkens de stekker in- en uittrekken.

koperen hanglamp

 

5. Maak je eigen oplossing

 

Naast de talrijke mogelijkheden die de markt aanbiedt, kan je natuurlijk ook zelf iets in elkaar knutselen. Wie weet tot welk geniaal idee je eigen creatieve geest je leidt!

 

creatief met lichtpunten 

creatief met lichtpunten 

Wil je dit thuis toepassen, maar weet je niet precies wat de beste verlichtingsoplossing is voor je? Kom gerust langs in onze winkel voor advies op maat! Interieuradvies in de winkel is natuurlijk gratis.

 

Geschreven door Nancy Windels op 12 juli 2017