• Lorem ipsum

Stel:

Je hebt slechts één lichtpunt boven je eettafel, salon, keukenwerkblad, ... maar je zou zo graag meerdere hanglampen hangen. De leidingen verplaatsen zie je echt niet zitten, want vorig jaar heb je pas geschilderd.

Of:

Je lichtpunt zit helemaal niet waar het hoort, eigenlijk zou het een meter meer naar links en wat meer naar voor moeten geplaatst worden om gecentreerd boven de tafel/salontafel, ... te zitten.

Laat je door deze kleine probleempjes niet tegenhouden, er bestaan tal van oplossingen om je verlichtingswensen zonder grote ingrepen te realiseren!

We stellen je hierbij graag een vijftal creatieve en stijlvolle oplossingen voor:

1. Lichtpunt 'verplaatsen'

Geen nood, je hoeft helemaal geen elektricien te zijn, met een beetje creativiteit kom je al een heel eind. 
Als het lichtpunt niet op de juiste plaatst zit, zijn er twee mogelijkheden:

1.1 Twee plafondkappen

Gebruik twee plafondkappen, je start met een plafondkap die een standaard opening heeft in het midden. Stop hier je draad door en laat deze lopen naar de tweede plafondkap. Deze tweede plafondkap heeft wel een zijdelingse uitgang nodig, die in de geval functioneert als ingang. Sommige plafondkappen beschikken standaard over een zij-uitgang, als dit niet het geval is kunnen de creatievelingen onder ons er eentje in boren.

1.2 Een plafondkap en haakje

Geen fan van twee plafondkappen? Je kan ook perfect werken met 1 plafondkap. Plaats dit waar het lichtpunt zit en bevestig een haakje in je plafond waar je wenst dat de lamp naar beneden komt. Je leidt simpelweg de draad van de plafondkap naar het haakje en je lamp hangt precies waar je hem nodig hebt.

2. Plafondkap met meerdere uitgangen

Deze oplossing is heel mooi boven ronde of vierkante eettafels. Haakjes zijn niet nodig, het plafondkapje bevat gaatjes die op regelmatige wijze verdeeld zijn over het kapje, waardoor de kabels naar beneden hangen. Deze verlichtingstechniek is ideaal bij hoge plafonds en wordt echt dé eyecatcher van je ruimte. Geen hoge plafonds, maar toch verliefd op onderstaande hangende lampen? Geen nood, de kabels kan je op gewenste lengte knippen.

 

 

3. Railsysteem

Ook een railsysteem kan een mooie oplossing zijn. De lampjes hangen netjes op een rij, wat zorgt voor een strakkere look. Dit geeft als bijkomend voordeel dat je de afstand tussen de lampen op deze rij kan aanpassen zonder grote ingrepen of blijvende schade aan het plafond. Een railsysteem is heel handig op plaatsen waar je veel licht wenst te creëren zoals boven je keukenwerkblad of je eettafel.

 

4. Stopcontactverbinding

Heb je geen aftakpunt in het plafond, dan is een stopcontact een oplossing. Sluit een stekker aan op de kabel (in de plaats van het plafondkapje) en stop de stekker in het stopcontact. Leid de kabel naar een haakje, een knoop, een ring of een eigen creatie, wind de kabel eromheen en laat de hanglamp maar hangen!  Eventueel kun je er een schakelaar tussen plaatsen, dan moet je niet telkens de stekker in- en uittrekken.

 

5. Maak je eigen oplossing

Naast de talrijke mogelijkheden die de markt aanbiedt, kan je natuurlijk ook zelf iets in elkaar knutselen. Wie weet tot welk geniaal idee je eigen creatieve geest je leidt!

 

 

Wil je dit thuis toepassen, maar weet je niet precies wat de beste verlichtingsoplossing is voor je? Kom gerust langs in onze winkel voor advies op maat! Interieuradvies in de winkel is natuurlijk gratis.

 

Geschreven door Nancy Windels op 12 juli 2017