• Lorem ipsum

pantone
credits: Pantone

Traditiegewijs kroont Pantone elk jaar een opkomende, hippe kleur die zal heersen over de mode-, design- en interieurwereld in het komende jaar. 'Living Coral' kreeg de kroon toegekend voor 2019 en heeft ondertussen zijn weg al gevonden in menig garderobe en woning.

Waarom koraal?

 

koraal
credits: Pantone

Pantone kiest zijn kleuren niet lukraak, hier wordt over nagedacht! Niet alleen is het een opvallende wake-up call voor de erbarmelijke toestand van onze koraalriffen, het is ook een reminder dat we af en toe moeten ontsnappen van onze technologie/social media verslaving en ons focussen op natuur en positiviteit.

Koraal roept namelijk een speels, vrolijk gevoel op, het is een kleur die ergens zweeft tussen rood en roze. Roze is de kleur die geassocieerd wordt met vrouwelijkheid en roept automatisch een kalmte op, rood daarentegen is intens en grijpt je aandacht, koraal is de kleur die dit alles samenbrengt tot één energieke, levendige kleur.

Hoe combineren?

Koraal lijkt moeilijk te combineren, maar is het helemaal niet! Living Coral is een flexibele kleur, die in veel tinten bestaat en combineerbaar is met veel kleuren. Deze frisse kleur kan gebruikt worden als eyecatcher in je woning, maar evengoed subtiel aanwezig zijn en andere kleuren in je woning versterken. 

We geven je hieronder een kort overzicht van de beste kleurencombinaties die je kunt bereiken met koraal. Benieuwd naar andere geslaagde kleurencombinaties? Lees zeker ons inspiratiebericht 'Kleur bekennen' waarin we dit volledig uit de doeken doen.

Grijs/zwart

Tegenover een koele kleur zoals grijs of zwart begint de warmte van koraal echt te stralen. Breng een sobere kamer tot leven met accessoires in een warme kleur, koraal brengt een sublieme pop of colour waar je oog meteen naar toegetrokken wordt. 

Je merkt het direct op in de setting die Zuiver creëerde in onderstaande foto, het Cute klokje is misschien wel het kleinste accessoire in de kamer, maar het levert de grootste impact!

zuiver

 

Ook Bloomingville koos ervoor hun koraalkleurige accessoires te highlighten door ze tegen een grijze muur te zetten. Hoewel het contrast hier minder sterk is, komen de verschillende koraaltinten toch tot hun recht en vrolijken ze heel de setting op.

 

bloomingville

Blauw

Ook blauw is een koude kleur, maar wel eentje die recht tegenover oranje staat in de kleurencirkel. Dit zijn dus complementaire kleuren, deze versterken als gevolg elkaars intensiteit. Dit is een combinatie die we trouwens zien in de natuur, het specifieke koraalkleur werd namelijk geïnspireerd op de koraalriffen in onze blauwe zeeën. Een lichter blauw of turkoois zal een rustig, harmonieus gevoel oproepen in combinatie met Living Coral, terwijl een donkerder blauw een levendige, vrolijkevibe teweegbrengt.

IXXI koos voor de eerste combinatie, een koraalrode flamingo prijkt tegen een hemelsblauwe muur, deze eetruimte voelt meteen fris, stijlvol en sereen aan. 

Volgend sfeerbeeld van HK Living toont perfect aan hoe koraal en blauw elkaars dynamiek ondersteunen, tegen een neutrale achtergrond versterk je dit effect nog extra!

Groen

Ook groen en koraal vormen een prachtige combinatie. Groen en rood zijn complementaire kleuren, en versterken elkaars aanwezigheid net zoals blauw en oranje. Doordat living coral familie is van zowel rood, oranje als roze is dit nieuwe Pantone-kleur veelzijdig combineerbaar, ook met de bestaande kleuren in je interieur. En net als blauw zal een muntgroen of een lichtere tint groen een harmonieus, kalm effect hebben wanneer deze gepaard wordt met koraal. Bosgroen of donkergroen zorgt eveneens voor een ingetogen balans, maar laat het zonnige koraal nog meer spreken. 


Koele kleuren zoals groen zijn altijd een winnende combinatie met koraal, die zoveel warmte uitstraalt dat het elke kamer leven in kan blazen. Bovendien komen koraal en groen ook voor in de natuur, kijk maar naar onze hangplanten in vida design, die heel on trend koraalkleurige bloempjes dragen.

 

Goud/goudgeel

Goud is een kleur die veel energie geeft, deze kleur doet meteen denken aan de zon, terwijl koraal eerder geassocieerd wordt met een zonsondergang. Een levendige combinatie dus en ééntje die werkt. De Living Coral kleur van Pantone heeft namelijk een subtiele gouden ondertoon die extra schittert wanneer deze gepaard wordt met goud. 

Dit klokje van Bloomingville kreeg zelf een gouden rand en wijzers aangemeten. Het tafelklokje werd samen geplaatst met gouden interieuraccenten, de ondertoon van het koraal wordt meteen duidelijk.

roze klokje

Aardetinten

Pantone wil dat we terug een band vormen met de natuur, het Living Coral moet als reminder dienen dat we soms onze gsm opzij moeten leggen en genieten van onze omgeving. Aardetinten gepaard met koraal heeft dit back to nature effect weer in je woning. 

Aardetinten zijn vaak warm van kleur, net zoals koraal, samen zijn ze een powerduo! Het koraal brengt bijvoorbeeld de warme ondertonen van beige of een zandkleur naar voor, het voegt pit en karakter toe bij neutrale kleuren, op deze manier kan het een oude kamer of zelfs oude meubels weer die wow-factor geven die ze misten.

We maakten zelf een setting in de winkel en plaatsten koraal met rotan en eikenhout, beiden zijn altijd een geslaagde combinatie, ze stralen zachtaardigheid uit en de connectie met de natuur wordt des te meer benadrukt.

inspiratie interieur

roze interieur

flamingo muur

Koraal

Echt last van koraalkoorts?

Het veelzijdige kleur koraal kan ook met zichzelf gecombineerd worden, dit heet dan ton-sur-ton of kwaliteitscontrast. Wanneer we werken met kwaliteitscontrast gebruiken we één dof kleur heel veel en leggen we een accent met hetzelfde kleur, de meest heldere tint, koraal, springt hierbij in het oog. Ook perzikkleur, lichtoranje, roze en een ingetogen rood worden gezien als ton-sur-ton, een gewaagde keuze, maar het leven is aan de durvers!

pantone
credits: Pantone

Ontdek alvast al onze koraalkleurige items

Geschreven door Kim Roman op 7/08/2019