• Lorem ipsum

Het zonnetje op je gezicht, de verse buitenlucht, het gefluit van vogels, omringd door het groen en heerlijke aroma's... Buiten koken is een beleving, eentje die je met het hele gezin of je vriendenkring deelt. Samen begin je aan de voorbereidingen; een frisse salade samenstellen, het vlees tot perfectie marineren, de zomerse cocktail shaken en de pintjes fris zetten.

Er zit helemaal geen tijdsdruk achter buiten koken, het draait simpelweg om genieten en met je f(r)amilie mooie herinneringen maken terwijl je de zonnige dag viert.

We zijn er klaar voor, nu dat zonnetje nog!

In dit blogbericht stellen we enkele populaire toestellen om buiten te koken voor.

1. Barbecues

Stook je barbecue op met houtskool,  hout of gas, strooi wat barbecuekruiden op het vuur, het is tijd om de buren jaloers te maken! Barbecueën is ideaal voor een gemoedelijk avondje onder vrienden of een groot tuinfeest. Je vlees en groenten zijn reeds geprepareerd, geïnjecteerd of gemarineerd en hoeven gewoon nog op de grill. Nu rest er enkel genieten van het gezelschap, de heerlijke geuren die opstijgen uit de barbecue en een sappig stukje vlees of knapperige groenten.

Barbecues bestaan in allerlei versies, ontdek welke barbecue het best bij jou past en wat de voor- en nadelen zijn van de verschillende types.

1.1 Houtskool 

De Kamado Joe werkt op houtskool, maar is geen klassieke kolen barbecue, hij kan namelijk zoveel meer! Maar wat is een kamado barbecue nu precies? Een kamado barbecue herken je altijd aan zijn eivorm. Veelal is hij uit keramiek gemaakt. Kamado betekent 'oven' in het Japans en dit mag je letterlijk nemen want een kamado barbecue werkt net als je oven thuis. De hoed van Joe is een dikwandige, hittebestendige behuizing, die rook en sappen binnenhoudt, zo drogen je bereidingen nooit uit. Dit deksel zorgt er ook voor dat je je temperatuur gemakkelijk kan behouden, waar andere standaard kolen barbecues snel hun warmte verliezen. Deze eigenschappen zorgen ervoor dat je veel fijner kan grillen, bakken, roken,...

Dankzij de vele accessoires kan je in een handomdraai je barbecue transformeren in een pizza-oven, rotisserie, rookkamer, broodbakmachine, wok en zoveel meer!

De passie voor het buiten koken is namelijk het vuur dat het bedrijf elke dag drijft in alles wat ze doen. Ontdek hieronder het filmpje van hun nieuwste telg de Joe Classic III. 

VOORDELEN KAMADO BARBECUE OP HOUTSKOOL

  • rokerige smaak 
  • houtskool is goedkoper dan gas
  • gemakkelijk temperatuur regelen en vasthouden
  • kan meer dan de standaard kolenbarbecue (roken, slow-cooking, bakken,...)

NADELEN KAMADO BARBECUE OP HOUTSKOOL

  • minder onderhoudsvriendelijk
  • toestel prijziger in aankoop

1.2 Gas

Droom je van een typische Amerikaanse  barbecue die echt alles  aankan? Meet the Broil King, een gasbarbecue met ontzettend veel mogelijkheden. Deze barbecue heeft zijn titel als king wel verdiend, hij brengt grillen naar een heel ander niveau dankzij zijn slimme technologie, goed doordacht ontwerp en onbeperkte opties. Gedaan met barbeknoeien want deze Broil King is heel gemakkelijk in gebruik.

Onze koning in de wereld van barbecues is voorzien van grote gietijzeren braadroosters en branders die je apart  of samen kan gebruiken, de braadroosters kan je omkeren of vervangen door één van hun accessoires zoals een wok en bakplaat. 

De grootste klacht bij gasbarbecues is dat ze die typische, barbecue-smaak missen, maar ook hiervoor heeft de king een oplossing. Alle sappen van je heerlijk stukje vlees worden opgevangen, door de hoge temperatuur verdampen ze onmiddellijk, waardoor ze nog extra smaak brengen aan je bereiding.

Elke Broil King heeft zijn eigen specialiteit, zo heeft het ene model een infrarood zijbrander om je vlees dicht te schroeien en het ander model is dan weer voorzien van een braadspit.  Bekijk zeker het onderstaande filmpje om de veelzijdigheid van de Broil King met eigen ogen te ontdekken.

VOORDELEN GASBARBECUE

  • eenvoudig in gebruik
  • snel opgewarmd
  • onderhoudsvriendelijk
  • gemakkelijke temperatuurcontrole 
  • veel mogelijkheden    

NADELEN GASBARBECUE

  • voegt geen rokerige smaak toe 
  • meestal zijn dit grotere barbecues en deze nemen veel opbergruimte in

1.3 Hout

Barbecues met houtblokken zoals de FiQ van Artola winnen steeds meer aan populariteit. Niet alleen staat dit als een designstuk in je tuin, de FiQ is verrassend veelzijdig en handig. Haal je spierballen boven en kap zelf je houtblokken of ga deze gewoon lekker gemakkelijk in de winkel halen. De vlam er in en je kunt beginnen barbecueën, leg je groenten of vlees sissend op de brede rand van de FiQ of monteer een grill op je FiQ. Deze grill kan je in hoogte verplaatsen, wegdraaien van het vuur of zelfs verwisselen met een wok.

En na een hele middag op het gemakje grillen kunnen de gasten rond de FiQ verzamelen en deze gebruiken als vuurschaal, waar je gezellig de afkoelende avond mee kan afsluiten. 

VOORDELEN BARBECUE OP HOUT

  • vrij van chemicaliën
  • sfeerbrenger
  • hout is een natuurlijk product
  • uitgesproken rokerige smaak
  • verschillende houtsoorten die een unieke smaak toevoegen aan je gerecht
  • kan gebruikt worden als vuurschaal

NADELEN BARBECUE OP HOUT

  • moeilijke temperatuurcontrole
  • hout verliest snel zijn warmte
  • soms veel hout nodig om temperatuur te bewaren
  • houtblokken nemen veel opbergruimte in beslag

2. Pizzaoven

Het merk Morsø staat in Denemarken al honderd jaar synoniem voor kwalitatieve haarden, ze voldoen aan de strengstemilieueisen ter wereld, zijn enorm duurzaam én zien er fantastisch uit.

De Morsø Forno heeft niet alleen de vorm van een traditionele pizzaoven, door zijn breed, laag ontwerp en dubbel gecoat gietijzeren jasje creëert de Morsø de knapperigste pizza's. Dit designpareltje stook je op temperatuur met houtblokken, wanneer dit goed heet is, duw je simpelweg de houtblokken naar achter en schuif je er de verse pizza 5 minuten in. Je hoeft je zeker niet te beperken tot pizza's, indien gewenst maak je een heel feestmaal in deze forno.

Bij een frisse zomeravond of koude winterdag kan je de Morsø gebruiken als buitenhaard, dankzij het open ontwerp geniet je ten volle van de dansende, knetterende vlammen. 

Woon je op een appartement of heb je geen plaats voor een barbecue? Geen zorgen, er zijn genoeg alternatieven zoals tafelbarbecues of plancha's om ook bij jou een gezellige barbecue namiddag te organiseren.

3. Plancha’s

Overgewaaid uit Spanje winnen de plancha's steeds meer aan populariteit in onze Belgenlandje. Terecht, want de plancha is een veelzijdige, gemakkelijke én gezonde  manier om je voedsel te bereiden. Een plancha is een bakplaat op gas of elektriciteit, waarvan je de meeste zowel binnen als buiten kan gebruiken. De plancha heeft niet veel vet nodig om je vlees, groenten of fruit tot perfectie te bakken, sterker nog, een plancha onttrekt het vet uit je voedsel. Deze handige bakplaten zijn snel warm en het bakken gaat heel snel. Doordat de ingrediënten maar kort op de hete plaat liggen behouden ze optimaal hun vitamines en vezels.

Nog een groot voordeel aan plancha's, ze zijn enorm onderhoudsvriendelijk. Je kunt ze gewoon buiten laten staan in allerlei weersomstandigheden, je mag hem zelfs gebruiken op het strand! Na het kokkerellen laat je de kookplaat lichtjes afkoelen en giet wat lauw water met afwasmiddel erover, wrijf erover met een schuursponsje en je plancha is weer helemaal klaar voor zijn volgende kookpartij.

VOORDELEN PLANCHA'S

  • eenvoudig te bedienen
  • gezonde manier om voedsel te bereiden (onttrekt het vet uit je voedsel)
  • gemakkelijk om temperatuur te regelen en behouden
  • kan zowel binnen als buiten worden gebruikt
  • veelzijdig (kan gebruikt worden van ontbijt tot dessert)
  • onderhoudsvriendelijk

NADEEL PLANCHA's

  • puur functioneel - geen designitem 

4. Buitenkeuken

Een buitenkeuken is het summum van buiten koken. Je kunt je gasten blijven entertainen terwijl je verder kookt, geen constant heen en weer geloop van buiten naar binnen, met een buitenkeuken heb je alles binnen handbereik. Je vindt ze zo groot of compact als je zelf wilt of ruimte voor hebt. 

Indien je enkel een handig werkblad en wat opbergruimte nodig hebt, vind je je gading zeker bij Skagerak. De Pantry voorbereidingskeukens uit teak en vezelbeton sluiten perfect aan met de natuurlijke elementen van je buitenruimte.

Ook Brafab heeft een passie voor het buitenleven en het vakantiegevoel in eigen tuin. Ze gaan nog een stapje verder en ontwerpen outdoor keukens met bijvoorbeeld een gootsteen én kraan. Je hebt zelfs modellen met grote wielen, zo plaats je je prep keuken waar je hem nodig hebt, dicht bij je gasten wanneer je de hapjes voorbereidt en daarna rol je hem simpelweg tot bij je barbecue. 

Doet de naam Heston Blumenthal een belletje rinkelen? Heston is een gerenommeerde chefkok, die met zijn restaurant 'The Fat Duck' drie Michelin sterren heeft verzameld en zelfs een ereprijs kreeg van de Britse koningin voor zijn prestaties in de Britse gastronomie. Je weet dus al dat zijn eigen merk Everdure van de hoogste kwaliteit zal zijn. Dit zie je al meteen in zijn slim doordachte prep kitchen, die heel veel mogelijkheden verbergt in een compact  design.

We hebben steeds meer nood aan ons eigen groen plekje. Meer en meer mensen ontdekken het belang van een gezellige buitenruimte en herleven echt wanneer ze buiten zijn. Hier willen we ook het gemak van binnenshuis en een volledige buitenkeuken biedt hiervoor de oplossing. Forge Adour ontwierp een volledig, modulaire buitenkeuken, elke module heeft zijn eigen voorzieningen. Op deze manier kan je een volledige outdoor keuken puzzelen naar eigen wens.

Enkele modules zijn bijvoorbeeld specifiek ontworpen om je plancha te integreren en andere zijn dan weer voorzien van ingebouwde grill of gootsteen. 

Heb je hier ook zo'n honger van gekregen? Ik ga alvast vol enthousiasme de barbecue aansteken. 

Smakelijk en santé van het hele vida-team!

Wil je eens alles met eigen ogen bekijken? Spring dan binnen in onze buitenwinkel op de Munt 7 in hartje Roeselare en we helpen je graag met de grill-oplossing die bij jou en je buitenruimte past.

Geschreven door Kim Roman op 16 april 2021.