- Lorem ipsum
Emile Henry





























Emile Henry
Ontstaan
In 1848 ontdekte de jonge pottenbakker Jaques Henry de wereld van keramiek in zijn kleine werkplaats, gelegen in Marcigny. Twee jaar later vertrok Jaques op rondreis om andere, ervaren pottenbakkers te ontmoeten en van hen te leren.
Met zijn kennis opende Henry zijn eigen werkatelier, hier creëerde hij prachtige keramieken stukken zoals terrines, kannen en kommen. Algauw groeide zijn atelier en had hij uiteindelijk in 1870 al 20 mensen in dienst.
Van vader op zoon
Zijn zoon Paul had eveneens een passie voor keramiek, zijn missie was de hotspot Parijs veroveren met zijn creaties. De klanten in Parijs waren laaiend enthousiast en het keramiek van La Maison Henry werd algauw synoniem voor kwaliteit. Paul ontwierp in 1911 de gekende gegolfde taartschotel. Dit werd een instant succes en ook meteen hét symbool van het bedrijf.
Twee Wereldoorlogen
Het bedrijf kreeg het zwaar in de twee Wereldoorlogen. Het personeel trok naar de oorlog en de productie viel stil. In 1922 kwam de zoon van Paul terug van de oorlog, Emile was vastberaden om het bedrijf terug groots te maken.
Hij slaagde hier in want in 1955 was het bedrijf al enorm gegroeid. Ze moderniseerden in de jaren ’50 hun productietechnieken, maar behielden de authenticiteit van het handgemaakte keramiek.
The 80's
Het bedrijf werd van generatie op generatie doorgegeven. In 1982 herdoopte Jacques Henry het bedrijf tot Emile Henry, een eerbetoon aan zijn opa.
Jacques was ambitieus, hij studeerde voor ingenieur en bekeek de keramieken designs op een andere manier. Hij wou items maken die het koken gemakkelijker maakte, hij had aandacht voor details zoals de grootte en het gewicht. Hij voegde handvatten toe aan de ontwerpen en ribbels in de bodem, alles werd tot in de kleinste details bekeken en bestudeerd.
Gekleurd keramiek
Drie jaar later zorgden ze voor een doorbraak: na veel research kwam Emile Henry op de markt met gekleurde keramieken ovenschotels. De kleuren waren een enorm succes en klanten van over heel de wereld wilden een echte Emile Henry. Hun gegolfde taartschotel werd zelfs iconisch in de Amerikaanse keuken om hun bekende appeltaarten in te bakken.
Jacques staat niet stil, in 2005 ontwierp hij de ‘Flame’. Een tajine uit keramiek die je rechtsreeks op de vlam kon zetten en kon gebruikt worden op moderne fornuizen zoals inductie.
100% Frans
Momenteel is Emile Henry in handen van Jacques’ zoon Jean-Baptiste. Iedere zoon voegt iets nieuws toe aan de collectie, zo ook Jean-Baptiste. Hij wou de mensen terug aanzetten om thuis te koken en bakken, met dit in het achterhoofd ontwierp hij de Brood Cloche. Met deze brood cloche kan je je eigen brood bakken net zoals in een traditionele broodoven.
Tot op de dag van vandaag blijft het bedrijf verder evolueren en zijn ze telkens op zoek naar innovativiteit, zonder hierbij hun originele waarden te verliezen.