• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Sika Design

Merken
Kleur

Sika Design

De focus van Sika Design ligt op comfort, kwaliteit en duurzaamheid in al hun ontwerp- en productieprocessen. Ze staan zowel bekend voor hun prachtige eigen ontwerpen alsook voor de reproducties van wereldberoemde designmeubelen van gerenommeerde ontwerpers. Sika Design is een echt Deens familiebedrijf waar vandaag de 2de en 3de generatie van de oprichter aan het roer staat.

 

Een trotste traditie van vakmanschap

De passie voor en kennis van rotan bij Sika Design is er al decennia lang. Door hun lange bestaan kunnen ze zichzelf de oudste Scandinavische producent van rotan meubelen noemen.

Rotan komt voort van de rotanpalm en komt vooral voor in tropische regenwouden. De meeste rotansoorten zijn klimplanten.De dikte van een rotanstengel varieert van drie millimeter tot bijna tien centimeter en de lengte varieert in volgroeide vorm van tien centimeter tot tweehonderd meter. In tegenstelling tot bamboe is de kern van de stengels massief.

De geschiedenis van Sika design gaat terug tot 1940, toen Ankjær Andreasen zijn eerste partij manden, lampen, bloementafeltjes en andere kleine interieur items maakte van riet en wilgentakken. In de jaren vijftig breidde hij zijn productie uit met een reeks rotan meubelen, toen werd het bedrijf Sika Design officieel opgericht.

Ankjær reisde naar het Verre Oosten om er zijn rotan te kopen voor zijn vlechtwerkers in Denemarken. Tijdens een reis in de jaren zeventig, was hij zo onder de indruk van de vakbewame vlechtenwerkers dat hij besloot om een meubelfabriek in Maleisië op te richten. Sindsdien heeft het Verre Oosten altijd een belangrijke rol gespeeld voor Sika Design.

 

Mix van eigen en wereldbekende reproducties


In 2012 lanceert Sika-Design de "ICONS”-collectie van rotanmeubelen ontworpen door verschillende bekende designers.

Met deze collectie revitaliseren ze iconische stukken van enkele zeer bekende en gerenommeerde architecten en ontwerpers uit Europa. Arne Jacobsen, Nanna en Jørgen Ditzel, Viggo Boesen en Franco Albini waren allemaal pioniers van hun tijd. Ze bewandelden telkens nieuwe wegen toen ze experimentele vormen creëerden uit stevige rotan en riet. Deze experimenten resulteerden in tijdloze, iconische meubelstukken.

Met veel respect en bewondering voor de originele ontwerpen en in hechte samenwerking met de nakomelingen van deze bekende meubelmakers, brengen ze met veel vreugde en trots deze iconen terug.

  • Nanna Ditzel en haar echtgenoot Jørgen Ditzel ontwierpen hun 'Hanging Egg Chair' in 1957. Hun hangende stoel is volledig geweven uit natuurlijke rotan in de vorm van een ei. Van zodra het ontwerperskoppel hun stoel publiek tentoonstelde genoot het van wereldwijde lof en nog steeds is het een ware klassieker!
  • Robert Wengler was bekend om de beste rieten vlechtenwerker te zijn in Denemarken. Veel beroemde architecten en ontwerpers kwamen naar zijn werkplaats om een opleiding te krijgen en de kneepjes van het betere vlechtenwerk te leren. Vandaag staat R. Wengler nog altijd bekend om één van de pioniers te zijn in de rotan productie. Hij maakte de weg vrij voor de gehele rotan industrie tot op vandaag. Het is een grote eer voor Sika Design om zijn traditie door te zetten.
  • Arne Jacobsen viel onmiddellijk al in de prijzen met zijn eerste meubelstuk. Het was een stoel gemaakt uit rotan en noemde 'The Paris Chair'. Ook deze iconische stoel zit in de ICONS collectie. Later maakte de ontwerper nog heel veel faam met zijn 'Drop', 'Egg' en 'Swan' stoel.
  • Franco Albini ontwierp in de jaren vijftig de Belladonna bank. Deze prachtige bank, volledig uit rotan werd voor heel veel ontwerpers en kenners een inspiratiebron. Sika Design is dan ook heel trots om de productierechten op dit prachtige stuk te hebben.
  • De FOX lounge stoel van Viggo Boesen won de Deense rietenmakers designwedstrijd in 1936. Zijn inspirerende, creatieve ontwerpen maakte hem zodanig uniek dat hij in het lijstje van de"Deense golden age" ontwerpers terecht kwam.

 

Sika's meubels zijn tijdloos en gemaakt om lang mee te gaan

Al hun meubelen zijn geproduceerd met het milieu en sociale verantwoordelijkheid in het achterhoofd. Sika Design respecteert de mensenrechten en voldoet aan de SA8000-norm voor sociale verantwoordelijkheid en ze eisen dezelfde inzet van hun leveranciers. Ook de producten van Sika-Design hebben zowel het ISO 14001/2004 certificaat en het SA8000/2014 certificaat. 

Is rotan eco-vriendelijk?
Ja! Rotan is een uiterst ecologisch en duurzaam materiaal. Ondertussen is het algemeen geweten dat het kappen van bomen het regenwoud en ons milieu schaadt. Eenmaal de bomen gekapt zijn, groeien zo ook niet meer terug. En bij herplanting duurt het decennia lang tegen dat ze volgroeid zijn.

Rotan daarentegen groeit gemakkelijk en op een zeer snel tempo terug als het gekapt is.

Rotan groeit in het regenwoud en heeft andere bomen nodig om rond te groeien. Dit betekent dat zolang er bomen in het regenwoud zijn, rotan altijd een sterk en duurzaam materiaal zal zijn.