• Lorem ipsum
Een plekje voor jezelf waar je kan genieten van de zon, een goed boek of een apero met vrienden, je eigen buitenruimte (hoe klein ook) is voor velen onmisbaar. Vaak hebben we enkel een balkon of kleinere buitenruimte/koer ter beschikking. Dit praktisch inrichten is soms een puzzel, eentje die we graag helpen oplossen. 

loungestoel inklapbaar

houten tuinmeubels inklapbaar

1. Opklapbare meubels

Door de beperkte ruimte kan je balkon algauw te vol lijken. Opklapbare meubels zijn niet alleen praktisch, er zijn ook heel wat modellen op de markt dus kan je je stijl volledig zelf kiezen.

De Selanadia reeks van Skagerak voegt warmte toe aan je balkon door het gebruik van teakhout. Zowel de stoelen als tafels zijn opklapbaar, zo creëer je zelfs in kleinere ruimtes veel mogelijkheden. Plaats bijvoorbeeld enkel een klapstoeltje wanneer je in de ochtendzon van je koffie geniet. Bij de ronde tuintafel kan je 1 helft inklappen, zo kan je romantisch met tweetjes aperitieven en terug uitklappen wanneer je volk over de vloer hebt. 

Selandia - Skagerak

bistro stoelen en tafel

De Bistro metalen tuinstoelen- en tafel zijn iconische modellen en blijven tijdloos. Ze belichamen de Franse levenskunst op dezelfde manier als de Eiffeltoren, waarmee het design zijn geboortejaar deelt!

 

Pik er je favoriete kleur en vorm uit, de tuintafels bestaan namelijk in ronde en vierkante versie en in verschillende afmetingen. Zo vind je zeker eentje dat perfect past op je balkon. 

 

Bistro reeks - Fermob

Leuk weetje: De Bistro stoel, die in 1889 verscheen, had onmiddellijk succes bij limonademakers die graag hun eerste terrassen exploiteerden. Naast het tijdloze design heeft de Bistro stoel het voordeel dat hij in een oogwenk kan worden opgevouwen, hierdoor konden de terraseigenaars vrijgesteld worden van de betaling van hun terraslicentie. 

Bistro reeks - Fermob

vouwbare loungestoel hout

Nog een voordeel van opklapbare meubels? Je hoeft ze helemaal niet te beperken tot je buitenruimte. Gebruik ze evengoed om een extra zitplaats te creëren in je woonkamer of plooi ze op en gooi ze in je kofferbak voor een uitstapje, zitplaats gegarandeerd, waar je ook naar toe gaat.  

De Fieldchair van Weltevree is een vouwbare lounger, leun achterover, ontspan en laat de wereld aan je voorbijgaan vanop je balkon. 

 

Fieldchair - Weltevree

balkontafel

2. Balkontafels

De naam verklapt het al, balkontafels zijn ontworpen om ze over je balustrade te hangen om zo optimaal de ruimte te kunnen benuttigen. 

Deze picknicktafel van Weltevree bijvoorbeeld lijkt wel door twee gezaagd, en dat is hij ook! Het compacte ontwerp kan hierdoor perfect op je balkon als tafel en stoelen in 1 ontwerp. De Tablebench kan je ook als handige tuinbank gebruiken of combineer met zijn andere helft en je krijgt een volwaardige picknicktafel.

 

Tablebench - Weltevree

inklapbaar balkontafel

De Bistro balkontafel van Fermob neemt nog minder plaats in dan de standaard Bistro setjes. Er zitten namelijk geen tafelpoten in de weg en het tafelblad is inklapbaar. Dit slimme ontwerp is zelfs voorzien van een opbergbakje bovenaan, plant hier een kleine moestuin of plaats je drankflessen erin voor meer ruimte op tafel tijdens je ontbijt of apero. 

 

Bistro balkontafel

kantelbare parasol

3. Kantelbare parasols

Op een terras of koer kan het algauw bakken worden wanneer de zon schijnt. In de plaats van een dure, op maat gemaakte luifel kan je ook kiezen voor een kantelbare middenstok parasol. Parasols zijn namelijk flexibeler dan je zou denken.

De Alu Smart reeks van Glatz is traploos in hoogte verstelbaar en heeft een kantelfunctie. Zo kan je je parasol naar de zon toe kantelen om de zonnestralen maximaal tegen te houden, dankzij de kantelfunctie kan de parasol zelfs staan op smalle en schuine balkons.

 

Alu Smart parasol - Glatz

parasol balkon

De parasol doet hier dubbel dienst om de warmte uit je woning te weren. Met de fleurige parasols van HK Living vrolijk je meteen je buitenruimte op én ze zijn allemaal kantelbaar. Je spot je balkon dankzij de opvallende patronen meteen vanop afstand.

Extra voordeel: als je verhuist of op camping trip gaat, kan je je parasol gewoon meenemen. Er zit zelfs een handige draagtas bij! Welk modelletje is jouw favoriet? 

strandparasols - HK Living

kleine kamado barbecue

4. Tafelbarbecues

Verwater je meteen als je die heerlijke barbecuegeur ruikt? Wel, het is nu jouw beurt om de buren te laten watertanden! Ook op je balkon kan je een volwaardige barbecue ervaring scheppen. Er zijn heel wat barbecues die compact genoeg zijn voor je balkon of zelfs op tafel passen. Strooi dus maar lustig met die barbecuekruiden!

Deze schattige kamado heet Joe Junior. Hij is de kleine broer van Kamado Joe, met dezelfde kwaliteit en mogelijke functies maar een stuk lichter. De bijgeleverde houder is voorzien van ingebouwde handgrepen om de Joe Jr. gemakkelijk te kunnen vervoeren.

 

Kamado Joe Jr. - Kamado Joe

tafelbarbecue

De Cube tafelbarbecue is nog compacter en nog lichter dan de Joe jr.  Het design werd zo compact mogelijk ontworpen, zo is er een voedselveilig opbergbakje geïntegreerd en doet het bamboe deksel dubbel dienst als snijplank. Deze kleine barbecue is voorzien van verchroomde handvaten die nooit warm worden.

Ontworpen door Heston Blumenthal, die één van 's werelds beste chefkoks is. Hij kreeg zelfs een ereprijs in de gastronomie door de Queen herself!

 

Cube houtskool barbecue - Everdure

oplaadbare buitenverlichting

5. Draagbare outdoor lampen

 

Nog een lumineus idee voor je balkon: draagbare buitenverlichting. Wanneer de zon ondergaat begint je balkonfeestje pas echt op gang te komen, hang een draadloze lamp aan je muur of plaats er 1 op tafel.

Deze oplaadbare lampen verplaats je met gemak van binnen naar buiten. De meeste buitenlampen zijn voorzien van verschillende lichtsterktes, zo kan je ze dimmen wanneer je in verleidingsmodus gaat bij een romantische tête-à-tête of op full brightness zetten wanneer je weer je gsm niet vindt. 

plantenbak buiten  

6. Multifunctionele meubels

 

Kies voor multifunctionele meubels zoals deze Picolino van Fermob. Dit leuke design verplaats je bij zonnige dagen moeiteloos van binnen naar buiten. Het ontwerp kan worden gebruikt als plantenbak voor een klein moestuin (verse kruiden? check!), tijdschriftenrek of (buiten)bar.

 

Picolino - Fermob

Opklapbaar, draagbaar en multifunctioneel zijn de keywords waaraan je meubels en accessoires moeten voldoen bij het inrichten van een balkon of kleinere buitenruimte. Laat je creativiteit de vrije loop en maak je eigen kleine oase en toevluchtsoord op je balkon, maak die buren maar flink jaloers! Ontdek ook onze andere inspiratieberichten voor je tuin of terras!

 

 

Geschreven door Kim Roman op 12 mei '23