• Lorem ipsum

Met de komst van mooi weer en stijgende temperaturen hopen huizen warmte op en worden ze steeds warmer.

Als we gaan nadenken over hoe we onze huizen kunnen koelen komen we bij ventilators of airco’s terecht.

Het is een feit dat airco’s steeds populairder worden. Nochtans vormen plafondventilators een meer dan waardig alternatief. In dit inspiratiebericht leggen we uit waarom. De informatie haalden we onder andere bij onze leverancier van plafondventilators Faro Barcelona, waarvan de kwaliteit van de plafondventilators buiten kijf staat.

Plafondventilators zijn een zuinige, gezonde en decoratieve manier om je huis koel te houden. Het is ook de meeste natuurlijke manier om de lucht te koelen.

Laten we 9 voordelen van de plafondventilator ten opzichte van airconditioning één voor één onder de loep nemen.

 

Lantau ventilator Faro Barcelona

1. Gezonde koelte

Plafondventilatoren  produceren geen lucht, maar brengen de lucht die zich in een ruimte bevindt in beweging, wat veel gezonder is en een veel natuurlijker gevoel geeft.

De plafondventilator zorgt voor een aangename koeling die tot 8º C lager is dan de werkelijke temperatuur. Hoewel het niet tot een echte temperatuurdaling leidt, verhoogt het het gevoel van koelte op een gezonde manier.

Bovendien laat de plafondventilator, in tegenstelling tot airconditioners, geen droge omgeving achter die de ogen of keel kan aantasten, omdat de lucht niet hoeft te condenseren. Het veroorzaakt ook niet de typische zomerverkoudheden, omdat de plafondventilator geen grote temperatuurverschillen of kunstmatige lucht creëert die schadelijk kunnen zijn voor mensen.

 

Alo ventilator Faro Barcelona

2. Koelen in de zomer en efficiënter verwarmen in de winter

Sommige ventilatoren hebben een omkeerfunctie. Hierbij kun je de draairichting van de ventilatorbladen veranderen en de ventilator zowel in de zomer als in de winter gebruiken.

In de zomer dienen de ventilatorbladen tegen wijzerzin te draaien en zorgt de ventilator voor een koele atmosfeer.

In de winter dienen de bladen met de klok mee te draaien waarbij de ventilator de efficiëntie van het verwarmingssysteem verbetert door de warme lucht, die stijgt en zich ophoopt aan het plafond, te laten circuleren en terug naar beneden te duwen.

3. Laag energieverbruik - milieuvriendelijk

Een airconditioner onttrekt de warme lucht (en vocht) van een ruimte en voert deze af naar buiten. De afgevoerde lucht wordt vervangen door koele lucht die wordt aangemaakt door de airco. Een airco doet dus de luchttemperatuur en de luchtvochtigheid  dalen.

Een ventilator daarentegen brengt enkel de aanwezige lucht in beweging.

Vergis je echter niet in de afkoelende werking van een ventilator, het koele briesje kan de gevoelstemperatuur met 8°C doen dalen.

Een ventilator verbruikt veel minder energie dan een airco (tot 10 keer minder), begrijpelijk, lucht in beweging brengen vergt veel minder energie dan lucht afkoelen.

Daarnaast is het koudemiddel bij airco’s ook schadelijk voor het milieu. Vaak worden fluorkoolwaterstoffen gebruikt als koudemiddel. Dat zijn sterke broeikasgassen met een grote klimaatimpact, tot wel 2000 keer zoveel als CO2. Zolang ze in de airco opgesloten zitten, kunnen ze geen kwaad. Maar er komt vaak wat van dit middel vrij, tijdens de installatie of door beschadiging van de leiding of aansluiting. Op vandaag zijn er ook al natuurlijke koudemiddelen met een lagere klimaatimpact op de markt. Maar nog steeds, geen koudemiddel (ventilatoren) betekent geen klimaatimpact.

Just ventilator Faro Barcelona

4. Goedkoper

Hier kunnen we het kort houden. Ventilatoren zijn de goedkoopste optie om een kamer koel te houden. Omdat het systeem eenvoudig is - ze creëren verkoeling door lucht in beweging te brengen – is de kostprijs voor aanschaf laag. Prijzen variëren afhankelijk van het type, de kwaliteit en het design.

Ventilatoren verbruiken ook minder energie, dus zijn ze ook goedkoper in het dagelijks gebruik.

Als derde argument wat de kostprijs betreft kunnen we ook meegeven dat plafondventilators een lange levensduur hebben. Bij Faro Barcelona bijvoorbeeld is er 15 jaar garantie op de DC motor.

Alo ventilator Faro Barcelona

5. Decoratief - esthetisch

In 1882 vond Philip Diehl de eerste elektrische plafondventilator uit en sindsdien is de ventilatiesector geëvolueerd tot designstukken die zich aanpassen aan alle binnen- en buitenomgevingen. Tegenwoordig vinden we ventilatoren in verschillende kleuren, maten en met een grote verscheidenheid aan ontwerpen en stijlen (klassiek, retro, modern, voor kinderen, koloniaal, voor buiten...).

Met de plafondventilator kun je stijl en persoonlijkheid toevoegen aan je ruimte, als een extra decoratiestuk. Als de ventilator bovendien een ingebouwd licht heeft, vervult hij een drievoudige functie: koelen, verlichten en decoreren.

Plafondventilators vormen een perfecte balans tussen functionaliteit, esthetiek en energiebesparing die het tot de perfecte oplossing maken voor elke ruimte.

 

Century ventilator Faro Barcelona

6. Multifunctioneel - verlichting en verfrissing in één artikel

Heel wat plafondventilatoren kun je met of zonder verlichting kopen.

Gezien de designs van plafondventilatoren er op vandaag best mogen wezen en je plafondventilatoren in vele stijlen vindt, is een ventilator als hanglamp best het overwegen waard.

In ruimtes als keukens, leefruimtes en overdekte terrassen kan de dubbele functie van hanglamp en ventilator een goede optie zijn.

Zeker voor slaapkamers kunnen plafondventilators met verlichting de perfecte oplossing zijn. In de zomer kan een te warme slaapkamer al gauw voor slapeloze nachten zorgen. En een plafondventilator met DC motor of gelijkstroommotor is zodanig stil dat hij je slaap tijdens zwoele zomernachten enkel kan bevorderen.

 

Amelia ventilator Faro Barcelona

7. Houdt muggen op afstand

Muggen houden niet van de sterke luchtstroming die een ventilator produceert.

Insecten vermijden het ongemakkelijke gevoel van de lucht die  tegen hen blaast en zoeken rustiger oorden op.

Bovendien zijn muggenbeten, in tegenstelling tot de populaire culturele uitleg, niet te wijten aan de "zoetheid" van het bloed van het slachtoffer, maar aan de kwaliteit van de kooldioxide (CO2) die we vrijlaten als we ademen. Als we een ventilator laten draaien, zal de kooldioxide willekeurig uitzetten, waardoor het voor de mug moeilijker wordt om de locatie van zijn doelwit te detecteren.

 

Alo ventilator Faro Barcelona

8. Geschikt voor overdekte buitenruimtes

Van de natuurlijke, koele en zachte bries van een plafondventilator kun je ook buiten genieten.

Houd er echter rekening mee dat IP44-classificatie vereist is om de ventilator de bescherming te geven die hij nodig heeft tegen het binnendringen van stof en water.

 

Alo ventilator Faro Barcelona

9. Gemakkelijk te installeren

De installatie van een plafondventilator is veel eenvoudiger dan die van een airconditioner, omdat ze geen luchtuitlaat in het gebouw nodig hebben, alleen een stopcontact.

Bovendien zal een plafondventilator, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, niet wiebelen of geen onverwachte geluiden maken na de installatie als deze correct wordt uitgevoerd.

 

Lantau ventilator Faro Barcelona

Besluit

De bevindingen tijdens het schrijven van dit inspiratiebericht hebben mij helemaal warm gemaakt voor de plafondventilator, zeker in deze tijden waar we weten dat het enkel warmer zal worden.

Ik weet al waar er bij ons in huis een plafondventilator komt: in onze slaapkamer. We zijn deze aan het renoveren en in de plaats van een hanglamp zal er een plafondventilator komen. Binnen enkele maanden hoop ik hiernaast een foto van onze slaapkamer met plafondventilator te kunnen plaatsen :).

 

Saona ventilator Faro Barcelona

 

Geschreven door Nancy Windels op 11/08/2023